20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

’Kurtar bizi Kanada!’

Kanada göçmenlik bürosu ABD seçimleri ardından internet sitelerine uğrayanların sayısının 6 kat arttığını açıkladı.


Normalde günde 20 bin defa tıklanan internet sitesi, seçim sonuçlarının belli olduğu çarşamba günü 115,016 ziyaretçi çekti.

Perşembe günü bu büyük ilgi azaldı ama gene de 65,803 ziyaretçi ile normalin bir hayli üzerinde seyretti.

Kimi yorumcular, George W. Bush’un 4 yıl daha uzayan iktidarına katlanamayacağını düşünen Demokrat Parti taraftarlarının kuzey komşularına göçü düşündüğünü söylüyor.

Hayal kırıklığına uğrayan Amerikalıların göç etme olasılığı Kanadalıları eğlendirmişe benzer...

Ottowa Sun gazetesinin Kanadalı köşe yazarı Thane Burnett olası yeni Kanada vatandaşları için espirili dilde bir kılavuz kaleme aldı:

’Kanadalı olmak istiyorsanız Amerikan kültürünü izlemekten ve Amerikan ürünlerini tüketmekten hiç gocunmayacaksınız’ diyen Burnett, ’ama’ diye devam ediyor: ’her fırsatta Amerikalıların yaşam tarzını hor gördüğünüzü de belli edeceksiniz’.

ABD’lileri ti’ye alan bir internet sitesi de Kanadalılar arasında hızla popülerleşti.

’Bir Amerikalıyla evlenin’ adlı site Kanada vatandaşı olmak isteyen Amerikalılara sözde yardım eli uzatmayı amaçlıyor ve daha şimdiden yüzlerce Kanadalı kaydını yaptırdı...

Rekor kırılan gün

Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın sözcüsü Maria Iadinardi, ’Amerikan seçimlerini izleyen gün internet sitemize uğrayan ziyaretçi sayısı bizi şaşkına çevirdi; bir önceki rekorumuzun iki kat üzerindeydi’ diyor.

Iadinardi, ’ister Demokrat ister Cumhuriyetçi olsun bütün Amerikalıların göçmenlik başvurusu yapabileceğini ve bunu memnuniyetle karşılayacaklarını’ söylüyor.

Reuters ajansının aktardığına göre yetkili, ’Kanada’nın nüfusu 32 milyonun biraz üzerinde; yani bu ülkenin göçe ihtiyacı olduğu açıkça ortada’ diyor.

Fakat Maria Iadinardi, George Bush’un seçim zaferi ardından güneyden gerçekten bir göç hareketi başlayıp başlamadığını öğrenmek için en az 6 ay beklemek gerektiğini belirtiyor.

Iadinardi’nin de dikkat çektiği gibi, ’internet sitesini ziyaret etmek başka, oturup başvuru formlarını doldurmak başka’.

Kanada’ya başvuru yapması en mümkün görülen grup, Amerikalı eşcinseller.

Kanada’da dün bir mahkemenin daha verdiği kararla şu an toplam 1 bölge ve 6 viyalette eşcinsellerin evililik haklarına yeşil ışık yakılmış durumda.

Öte yandan ABD’de ise başkanlık seçimleri ile aynı anda 11 eyalette düzenlenen halkoylamasında eşcinsel evlilik olasılığına 11 eyalet de güçlü biçimde karşı çıktı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 18:21:36
Güncelleme :6 Kasım 2004 Cumartesi 18:26:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?