23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kurtlar Vadisi işsizlere kötü örnek!

İşsizlik, Türkiye'nin bir numaralı sorunu olmaya devam ederken, araştırmalar, işsizlerin iş aramaktan tamamen vazgeçtiğini, işsizler arasında mafyaya özenmenin yaygınlaştığını ortaya koydu.

Türkiye'de işsizlik sorunu üzerine yapılan geniş kapsamlı bir araştırmadan çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre, iş aramayı tamamen bırakan işsizler, uzun süre işsiz kalsa da düşük ücrete razı olmuyor. Garantili olması nedeniyle ücretleri yüksek olmasa da bir 'devlet kapısı' isteyen işsizlerde mafya özetisi de yaygın. Öyle ki herkes, mafya dizisindeki mafya babası karakteri Çakır olmak istiyor.

İşsizler tembelleşti

İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği(İnkade), işsizliğin yoğun olduğu 17 şehirde, 300 şirket ve 1200 işsizle, son altı ayda yaptığı görüşmelerden elde ettiği sonuçları açıkladı. İnkade Başkanı Yücel Atış, "2001 krizindeki araştırmamızda işsizlerin umutsuz olduğunu tesbit etmiştik, bu araştırmamızda ise umutsuzluğun yerini tembelliğe bıraktığını gördük. Mafya özentisiyle herşeye para odaklı bakılıyor. Doğu bölgelerimizdeki işsizler, hatta çocuklar bile Çakır olmak istediklerini söylüyor" diye konuştu.

"Türkiye'nin bir numaralı sorunu nedir?" sorusuna, istisnasız herkesin "işsizlik" cevabını verdiğini söyleyen Atış, hizmet sektöründe çalışan beyaz yakalıların iş bulma konusunda acelelerinin olmadığını ve buldukları işte de çok seçici davrandıklarını söyledi.

Atış, üniversiteden yeni mezunların da düşük ücretle veya stajyer olarak çalışmak istemediklerini kaydetti. "Geçen yıl mezun olanların yüzde 80'i iş bulamadı" diyen Atış, gençlerin kısa sürede yüksek ücretle çalışıp, müdür olmak istediklerini öne sürdü.

Aile işsizi koruyor

Türkiye'de aile destekleri nedeniyle, işsizin iş arama çabası içine girmediğini de vurgulayan Yücel Atış, "Aileler ihtiyaçları karşıladığı için işsiz, eskisi kadar gayretli değil. Sağlık sorunları da aileden birinin sigortası üzerinden çözülüyor" dedi. Atış, beyaz yakalılarda işyerine bağlılık duygusununun kalmadığını, daha yüksek ücret veren işyeri bulunursa, tereddütsüz ve sık sık iş değiştirildiğini, birçoğunun da kendi işyerini kurma eğiliminde olduğunu belirtti.

Özellikle büyük şehirlerde, işçi statüsündeki mavi yakalı işsizlerin de "ne iş olsa yaparım" mantığından uzaklaştığını ve tembel işsizliğin bu kesimde de yaygınlaştığını iddia eden Atış, şirketlerin de yasal işçilik maliyetlerindeki yükseklik nedeniyle taşeronlaşmayı tercih etmeye başladığını ve taşeronlaşmanın inşaat ve tarımda yoğunlaştığını dile getirdi.

İşsizlik, mafya ve terörü büyütüyor

İşsizlik, kayıtdışı, yoksulluk, adalet eksikliği, mafya ve terör altılısının birbirleriyle bağlantılı olarak geliştiğini savunan İnkade Başkanı Yücel Atış, araştırma sonunda "İşsizlik sosyal patlama yaratır mı? sorusunu ise şöyle yanıtladıklarını söyledi: "İşsizlik, Türkiye'de sosyal patlama yaratmaz. Ancak, bazı şehirlerde 1-2 milyon, bazılarında 5-10 milyon lira vererek, binlerce işsizi sokağa dökmek, yürütmek mümkün. Bu nedenle işsizlik çok tehlikeli bir silah."

Türkiye'de meslek insan kaynakları planlaması olmadığı için, aranan alanlarda eleman olmadığını, ihtiyaç olmayan alanlarda da eleman fazlalığı bulunduğunu ifade eden Atış, hızlı ve radikal çözümlerin uygulamaya konması gerektiğinin altını çizdi.

Tam istihdamın Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde mümkün olduğuna dikkat çeken Atış, "Adaletin yavaş işlemesi, kayıtdışılığın ve işsizliğin de bir nedenidir" dedi.

Yücel Atış kimdir?

Interbank, Kordsa, STFA, Başer Colgate'de İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalıştı. Halen Prometheus Danışmanlık şirketinin genel müdürlüğünü sürdüren Yücel Atış, İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği'nin (İnkade) Başkanlığını yapıyor.


Fatma Çiftçi/Yenişafak
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2005 Çarşamba 10:22:15
Güncelleme :6 Temmuz 2005 Çarşamba 12:54:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?