19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kürtler artık asimile olmaz!

AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurahman Kurt, Kürtlerin artık asimilasyona uğramasının mümkün olmadığını belirterek, buna Irak’ın kuzeyinde kurulan ve dünya kamuoyunun sahiplendiği Irak’ın Kuzeyindeki Federe Kürt yönetimini örnek gösterdi.

Kurt, ‘Şehitler ölmez’ ile Kürtçe ‘Şehit namırın’ (Şehitler ölmez) sloganları arasında oluşacak yeni bir Anayasa’dan da çok umutlu olmadığını da söyledi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise, yeni Anayasa’da Kürtlerin halk olarak haklarının tartışılması gerektiğini belirterek, yeni bir eğitim sisteminin gerekliliğinden söz etti.

Diyarbakır Barosu ve Heinrich Böll Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen, ‘Toplumsal Barışın İnşası, Sivil Bir Anayasa Arayışı’ konulu konferansın son gününde AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurahman Kurt ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş birer konuşma yaptı. AKP’li Kurt, 1999 yılından beri duran şiddetin son süreçte yeniden canlandığını ifade ederek, “DSP-MHP-ANAP iktidarında duran şiddetin AKP iktidarı ile yeniden başlaması önemli bir soru işaretidir” dedi. Kurt, içinde bulundukları iletişim ve teknoloji çağında, Türkiye şartlarında iddia edildiği gibi Kürtlere karşı asimilasyonun artık mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bu varsayıma dünyada yaşanan küresel gelişmelerle paralel olarak gelişen iletişim araçlarını örnek gösterebiliriz. Irak’ın Kuzeyinde kurulan ve dünya kamuoyunun benimsediği ve sahiplendiği Federe Kürt yönetimini de buna örnek göstermek mümkündür. ‘Şehitler ölmez’ ile ‘Şehit namırın’ (Şehitler ölmez) sloganları arasında oluşacak yeni bir Anayasa’dan çok umutlu değilim. Bu sloganlar arasında yapılan bir Anayasanın kısır kalacağını, öncelikle toplumlar arasında bir empati kurulması gerektiğini düşünüyorum.”

‘KÜRT TARİHİ KİTAPLARDA YOK’

DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş da, Kürt sorununun bir Anayasa sorunu olduğunu, Türkiye’nin özgürlük probleminin sadece Kürtlerle ilgili olmadığını, herkesi ilgilendirdiğini söyledi. Demirtaş, AKP’li Kurt’un Kürtlere yönelik asimilasyon politikasının olamayacağı sözlerini de eleştirerek, “Lise tarih kitaplarında hala dünya tarihinden örnekler olmasına rağmen, Kürt tarihine ilişkin herhangi bir bilgi yoktur” dedi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşmasında kullandığı, ‘Millet’ kavramına da değinen DTP’li Demirtaş, ‘Milletin içinde siz de varsınız’ diyor. Peki bizim tarihimiz nerede? O tek tarih diyor. Ama Kürtler yok bu tarihte. İnkar hala devam ediyor. Yeni Anayasa’da Kürtlerin tarihsel gelişiminin, halk olarak haklarının tartışılması gerekiyor. Türkiye için yeni bir eğitim sistemi gereklidir” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 15:16:00
Güncelleme :4 Mart 2008 Salı 04:37:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali bozkurt IP: 88.251.225.xxx Tarih : 3.03.2008 20:14:10

kürtler tarih boyu türkiyede vardır ve genelkurmaya rağmen olacaklardır