22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

’Kürtler bağımsızlık istedi’

Irak’ın kuzeyindeki referandum sonuçları

Erbil - "Irak Kürdistan Referandum Yüksek Konseyi" Genel Sekreteri Asu Kerim, seçimle birlikte yapılan referandumda, "1 milyon 973 bin kişinin bağımsız Kürdistan istediğini ifade ettiğini" ileri sürdü.

Referandum sonucunu açıklayan Kerim, Referandum Yüksek Konseyi’ndeki üyelerin siyasi partilerle ilişkisi bulunmadığını, sadece bölgede yaşayan insanların düşüncelerini ve taleplerini öğrenmek için referandumu yaptıklarını söyledi.

Referandumda vatandaşlara, "bağımsız Kürdistan mı", "federal Kürdistan mı" ve "Irak’a bağlı olarak mı yaşamak istiyorsunuz" şeklinde 3 soru yönelttiklerini ifade eden Kerim, şöyle konuştu:

"Hiçbir televizyon radyo veya gazetede bu konuyla ilgili propaganda yapılmadı. Halk, bu referanduma tamamen kendi iradesiyle katıldı. Bizim amacımız gelecekle ilgili halkın düşüncesini öğrenmekti. Seçimde oy kullanan vatandaşların yüzde 91’i oy kullandıktan sonra referanduma katıldı. Oy kullanılan sandıkların etrafında sadece polis ve gözlemciler vardı. Toplam 1 milyon 998 bin 61 kişi referandumda oy kullandı. Bunlardan 1 milyon 973 bin 412’si bağımsız bir Kürdistan istediğini ifade ederken, 19 bin 850’si Irak’a bağlı olarak yaşamak istediğini bildirdi. 4 bin 799 kişi de geçersiz oy kullandı"

Bu sonuçların tamamının o bölgelerdeki seçim kurulu başkanı olan hakimlere onaylattırıldığını ifade eden Kerim, "Biz bu sonuçları, Irak ve bölgedeki parti temsilcileri, başta Avrupa olmak üzere çeşitli insan hakları kuruluşları ve Arap ülkelerine göndereceğiz" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2005 Cumartesi 19:18:44
Güncelleme :5 Şubat 2005 Cumartesi 19:25:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?