18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kürtler neler neler istiyor?

Barzani, ‘Seçimde Kerkük’teki Kürt varlığını kanıtladı. Bu konuda taviz vermeyiz. Türkiye’den bazı kişiler iç işlerimize karışmaya kalkınca buradaki halk öfke duyuyor. Bu kabul edilemez’ dedi.

Irak Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Barzani, New York Times Gazetesi’ne petrol rezervlerinin ve Kerkük’ün kontrolünden para politikasına kadar Kürtlerin isteklerini sıraladı. Gazete, özerklik çerçevesindeki taleplerin, bağımsızlıktan ayırt edilemeyeceğini vurguladı.

ABD himayesinde günden güne cesaretlenen Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Lideri Mesud Barzani, Amerikan New York Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada yakında seçilmesi beklenen Bağdat yönetimine yönelik Kürt taleplerinden söz ederken, bağımsızlığa yakın özerklik istedi. Barzani’nin açıklamalarını değerlendiren New York Times, Kürtlerin özerklik çerçevesindeki taleplerini bağımsızlıktan ayırt etmenin zor olduğunu yazdı.

TALEP LİSTESİ

New York Times’a, ‘Irak’ta biz Kürtler ve Araplar gerçeği var’ diyen Barzani, petrol rezervlerinin kontrolünden, peşmergelerin dağıtılmamasına, Kerkük’ün kontrolünden para politikasına kadar Kürtlerin isteklerini sıraladı.

KERKÜK

Kürdistan sınırları, Kerkük’ü alacak biçimde güneye indirilsin. Hanakin ve Sincar kentleri de Kürdistan’a dahil edilsin. Kürt liderler, böylece tarihi Kürdistan sınırlarının yeniden çizilmiş olacağını iddia ediyorlar.

DOĞAL KAYNAKLAR

Petrol yatakları dahil, doğal kaynakların yetkisi bizde olacak. Merkezi hükümetle nasıl bir paylaşıma gidileceğine biz karar vereceğiz.

PEŞMERGELER

Sayıları 100 bine ulaşan güç dağıtılmayacak. Ulusal güçlerin arasında yer alacak, ancak kontrolü yerel komutanlarda olacak. Diğer silahlı kuvvetler, Kürdistan’a asla girmeyecek. Giriş için, Kürt liderlerden izin alınacak.

BÖLGE GELİRLERİ

Uzlaşma olmadan merkeze gitmesin. Merkeze paralel olarak bakanlar atayacağız. Güvenlik ve ekonomi bakanlarının atanmasında yetki bizde olacak.

VERGİ

Vergilendirme dahil para politikasını kontrol edeceğiz, merkeze ne kadar gideceğine biz karar vereceğiz.

MİNNETAR OLMALILAR

Haberde, Barzani’nin şu sözlerine de dikkat çekildi: Irak’ta Kürtler ve Araplar olarak iki ayrı milletten olduğumuz gerçeği ortada duruyor. Eğer Kürt halkı, şu veya bu biçimde bir federasyon olarak Irak çerçevesinde kalmaya karar verirse, diğer insanlar onlara minnettar olmalı.’

Kerkük’ten taviz yok

BARZANİ, uzlaşmaya hazır olduklarını, ancak Kerkük konusunda asla taviz vermeyeceklerini söyledi. AFP’ye göre Barzani, 30 Ocak seçimlerinin Kerkük’teki Kürt varlığını kanıtladığını belirterek, şöyle konuştu: ‘Her zaman dedik ki, bu konuda taviz vermeyiz. Türkiye’den bazı kişiler bizim içişlerimize karışmaya kalkınca buradaki halk endişe duyuyor, hatta öfke. Bu kabul edilemez.’

Kürtler evine dönecek

KURDİSTANİ Nwe Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani, Irak seçimlerinde büyük başarı ve önemli aşama kaydettiklerini savundu. Bundan sonraki davranışlarının çok önemli olduğunu vurgulayan Talabani, şunları söyledi:

‘Bu başarılarda akıllı hareket etmemiz gerekir. Kerkük’ün üzerinde tartışma yapılamaz. Bu yıl içinde Irak Geçici Yönetimi’nin kabul ettiği, Saddam döneminde Kerkük’teki evlerinden sürülen Kürtler’in 58’inci maddenin uygulanarak dönmelerini sağlayacağız.’
AA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 03:11:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?