17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kürtlerden Araplara tehdit: Kerkük'ü terkedin

Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin üst düzey yetkilisi Neçirvan Barzani, Kerkük’ün Araplaştırılması sürecinin tersine çevrilmesi gerektiğini, aksi halde ülkenin geleceğinin risk altında olacağını söyledi.

Neçirvan Barzani, çözümün Kerkük’e getirilen Arapların ve Kürt mültecilerin Irak hükümetinin vereceği tazminatla geri gönderilmesiyle sağlanabileceğini savundu. Kerkük’ün kontrolünün Kürtlere verilmesi gerektiğini kaydeden Barzani, petrol gelirinin ulusal olarak paylaşılmasını da önerdi.

Barzani, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Kerkük ciddi bir meseledir ve ciddi bir çözüme ihtiyacı vardır. Kerkük sorunu çözülmezse patlamaya hazır saatli bir bomba gibi olur” dedi.

Kürtlere, Türkmenlere ve Süryanilere karşı yapılan haksızlıkları kabul etmenin herkes için imkansız olduğunu belirten Barzani, “Çözüm basit. Kerkük’e getirilen Araplar, Irak hükümetinin vereceği tazminatla geldikleri yerlere geri dönmeliler. Aynı şey Kürt mültecilere de uygulanmalı” diye konuştu.

‘KÜRTLERİN KONTROLÜNDE OLMALI’

Kerkük’ün kontrolünün Kürtlere verilmesi gerektiğini iddia eden Neçirvan Barzani, varolan petrol kuyularının gelirlerinin ulusal olarak paylaşılmasını önerdi, ancak kuzeyde gelecekte bulunacak kuyuların gelirinin Kürtlere ait olması gerektiğini söyledi.

Savunma ve dışişleri politikasını Bağdat’taki yönetime bırakmayı öneren Barzani, Kürtlerin bütçe ve güvenlik gücü üzerindeki kontrolü ellerinde tutması gerektiğini savundu. “Şu anda müzakere ediyoruz. Bu çok zor bir müzakere” diyen Barzani, sorunun Bağdat’taki insanların bölgedeki gerçekliği anlamaması olduğunu söyledi.


sansursuz.com
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2004 Cumartesi 00:40:19
Güncelleme :28 Haziran 2004 Pazartesi 15:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?