22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Kürtlere bu kadar ABD askeri yetmedi

Kürdistan Demokrat Partisi Sözcüsü Hoşyar Zebari, çok yakında daha fazla Amerikan askerinin gelmesini beklediklerini söyledi. Sözcü, Erbil'de düzenlediği basın toplantısında, kuzeydeki askeri operasyonların sınırlı şekilde sürdüğünü ancak bunların büyük bir kısmının görünür olmadığını kaydetti.

Binlerce Amerikan askerinin çok yakında kuzeye gelmesini beklediğini belirten sözcü, bunu daha güçlü kuzey saldırılarının izlemesini umduğunu söyledi. Zebari, bir kuzey cephesinin, Irak savaşında önemli bir gelişme olacağını ileri sürdü. Sözcü Zebari, Dohuk kentinin güneyindeki Irak mevzilerinin boşaldığını da söyledi. Zebari, ''Dohuk'tan bize ulaşan bilgilere göre, Irak kuvvetleri 3-4 km kadar çekildiler, birçok mevziyi terk ettiler'' dedi. Zebari'nin bu sözleri farklı kaynaklarca henüz doğrulanmadı. KDP yetkilisi, ''Iraklılar savunma hatlarını güçlendirmek ve büyük kentleri savunmak istiyorlar'' diye konuştu.

KDP: IRAK BİRLİKLERİ ÇEKİLDİ

Öte yandan Kürdistan Demokratik Partisi, Irak ordusunun Kuzey Irak'ta 8 köyü boşaltarak 13 km çekildiğini iddia etti. KDP tarafından yayımlanan bildiride, Saddam birliklerinin, Kuştepe'nin 13 km güneyine çekildikleri kaydedildi. Kuştepe, Bağdat yönetimiyle Kuzey Irak arasındaki hat üzerinde bulunan son kasaba. KDP'ye göre, Irak kuvvetleri Kerkük ile Erbil arasındaki Pirde kasabası hizasına kadar çekildi. Kuştepe, Kerkük'ün 70 km kuzeyinde bulunuyor.

BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

Amerikan-İngiliz ittifakı, Kuzey Irak'taki Kelek kasabası yakınlarında bulunan Irak mevzilerini dün gece ve bu sabah ateş altına aldı. AFP muhabirinin bildirdiğine göre, Kuzey Irak'la Bağdat yönetimi arasındaki hatta yakın mevziler, geceleyin dört kez bombalandı. Saat 08.00'den itibaren de mevzileri hedef alan 5 patlama duyuldu. Bombardımanlarla ilgili ayrıntı verilmedi.

BBC: 5 BİN ABD ASKERİ NASIRİYE'YE

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Irak'ta Nasiriye kenti çevresindeki direnişinin kırılması için bölgeye 5 bin Amerikan askerinin daha gönderildiğini bildirdi. BBC'nin internet sayfasında yayımlanan habere göre, Irak güçleriyle Nasiriye kenti çevresinde çarpışan 7 bin Amerikan deniz piyadesine destek için gönderilen ek Amerikan gücü, deniz piyadeleri ve özel güçler birliğinden oluşuyor. Haberde, Amerikan ve İngiliz güçlerinin Irak'ın başka bölgelerindeilerleme kaydedebildikleri, başkent Bağdat'ın yaklaşık 160 kilometre güneyindeki Necef kentinin kuşatıldığı ve Basra yakınlarında bir karargahın ele geçirildiği öne sürüldü. Bölgedeki BBC muhabirleri, Bağdat'a yönelik hava saldırılarının da yoğunlaştığını bildirdiler.

Yayın Tarihi : 31 Mart 2003 Pazartesi 00:00:01
Güncelleme :5 Ağustos 2004 Perşembe 11:12:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?