17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Kurutmalık'tan bir sektör doğdu

Gaziantep’te kadın ve genç kızların aile bütçelerine katkıda bulunmak için hazırladıkları kurutmalıklar neredeyse ”sektör” haline geldi.

Kentte ev kadınları ve genç kızlar tarafından hazırlanan sebzeler, evlerin damları, bahçe ve kiralanan tarlalarda kurutuluyor. Zengin Gaziantep mutfağında önemli yeri olan ve ailelerin genellikle kış hazırlığı çerçevesinde kendileri ve yakınları için hazırladığı kurutmalıklara, yurt içi ve yurt dışından kente gelenler de ilgi gösteriyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi farklı şehirlerden Gaziantep’e gelenler tarafından da satın alınan kurutmalıklar, Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya ve Belçika gibi ülkelerde yaşayan gurbetçilerden de talep görüyor. Önceleri daha çok ev ve il dışındaki akrabalar için hazırlanan kurutmalıklar, son yıllarda adeta sektör haline geldi.

Gaziantep Havalimanı yolu üzerindeki yüksek tepelerde kurutmalık hazırlayan Hasan Fıstıkçı, bazen kiraladıkları tarlalarda ürettikleri bazen de üreticilerden topladıkları biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzeleri, mahalle aralarında oymaları için kadınlara verdiklerini söyledi.

Kurutmalığın Gaziantep’e özgü bir gelenek olduğunu ifade eden Fıstıkçı, ”Topladığımız sebzeleri oymaları için ev kadınlarına gönderiyoruz. Ev kadınları tarafından oyulan sebzeler iplere geçirilerek tekrar bize getiriliyor. Biz de burada sırıklara dizerek kuruttuktan sonra toptan veya perakende olarak satıyoruz” dedi.

Fıstıkçı, Gaziantep’te ”sektör” haline gelen kurutmalıkla bir çok kişinin ev ekonomisine katkıda bulunulduğunu dile getirdi.

-”İlaç ve hormon kullanılmıyor”

Üreticilerden Metin Kerse de biberin yaklaşık olarak 2 haftada, patlıcanın ise 3 günde kuruduğunu ifade etti.

İpe dizilen kurutmalıkların, rutubeti ve nemi olmayan bölgelerde kurutulduğunu dile getiren Kerse, ”Kuruma aşamasında hiçbir ilaç veya hormon kullanılmıyor. Sebzeler, tamamen doğal ortamda kendiliğinden kuruyor. 50’şer adetlik dizilerden oluşan kurutmalıkları daha sonra paketleyerek Elmacı Pazarı’ndaki esnafa satıyoruz” diye konuştu.

Kerse, kurutmalıkların pazardan Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Avrupa’dan gelen gurbetçilere satıldığını kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2012 Cuma 18:46:44
Güncelleme :6 Temmuz 2012 Cuma 18:47:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?