20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Küstah tehdit

ANKARA 1 No’lu DGM, yeniden yargılanan kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak’ın infazının durdurulması taleplerini reddetti. Yeniden yargılamanın dünkü11. duruşmasına; Zana, Dicle, Doğan ve Sadak ile avukatları katıldı. Duruşmadan sonra gazetecilere açıklama yapan Türkiye-AB Karma Parlamentosu Eşbaşkanı Lagendijk, Türk adaletine dil uzattı.

Sanık avuktaları, yasal değişikliklerle sanıkların konuşmalarının suç sayılamayacağını iddia etti.

DEP’lilerin 10 yıldır cezaevinde olması nedeniyle içinde bulundukları mağduriyeti dile getirdiklerini anlatan avukatlar, serbest bırakılmalarının maddi ve manevi kayıplarını bir nebze olsun giderebileceğini belirterek müvekkillerinin infazının durdurulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, kısa aranın ardından, Cumhuriyet Savcısı’nın da görüşü doğrultusunda, soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddine, tanık Ali Dursu için yazılan talimat cevabının beklenmesine ve suçun vasıf ve mahiyetine göre hükümlülerin infazlarının durdurulması taleplerinin reddine karar vererek, duruşmayı 12 Mart tarihine erteledi.

Duruşmayı, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan ile bazı büyükelçiliklerin temsilcileri, DEP’lilerin yakınları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri izledi.

Küstah tehdit

Türkiye-AB Karma Parlamentosu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, duruşmadan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki iyimserliğin mahkemede görüleceği düşüncesiyle geldiğini, ancak hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Lagendijk şöyle konuştu: “Sanırım artık, Türkiye’deki yargıçların ve savcıların değişmek, taraf olmak ve kendi kararlarını verme zamanı gelmiştir. Acaba onlar, hızla değişen, zor problemleri çözen bir ülkenin vatandaşı mı olmak istiyorlar, yoksa küçük adalarının efendileri olarak mı kalmak istiyorlar. Oysaki bu düşünce, hızla değişen Türkiye karşısında yok olup gidecek bir anlayıştır. Gelecek defaya kararlarını vermelerini umuyorum. Yeni bir Türkiye’ye mi ait olmak istiyorlar, yoksa eski Türkiye’yi mi, temsil etmek istiyorlar?“

Lagendijk, hükümetin ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, DEP’lilerin tahliyesinin Türkiye açısından önemli bir adım olacağını düşündüklerini, ancak hakimlere müdahale etme durumunda olmadıklarını ifade ederek, olumlu bir atmosfer yaratma konusunda sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.
HALKA VE OLAYLARA TERCÜMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2004 Cumartesi 04:22:03
Güncelleme :21 Şubat 2004 Cumartesi 05:14:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?