18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kutlamalardan ilginç kareler

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün “Bayrağını al, bayramına gel" sloganıyla çağrıda bulunduğu kutlamalara, binlerce kişi katıldı.

Şişli Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle, Mecidiyeköy’den Taksim’e kadar uzanan Halaskargazi Bulvarı’nı dev Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle süsledi. Belediyenin, “Bayrağını al, bayramına gel" sloganıyla duyurduğu etkinliğe, İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden binlerce kişi katıldı

BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ

Vatandaşlar ellerinde bayraklar ve Atatürk resimleriyle, sabahın erken saatlerinden itibaren Şişli’deki Atatürk Evi’nin önünde toplandılar. Halaskargazi Caddesi, yoğunluk nedeniyle araç trafiğine kapatıldı. Daha sonra buradan 10. yıl Marşı eşliğinde yürüyüşe geçen vatandaşlar yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 1 buçuk saatte katederek, Mecidiyeköy Cevahir Alışveriş Merkezi önündeki meydana kadar yürüdüler. Yürüşte Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de yeraldı.

ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILARI SESLENDİRDİLER

Kutlamalarda daha sonra, Şişli Belediyesi tarafından oluşturulan 500 kişilik kadın korosu, Atütürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Ardından Kenan Doğulu, Şişli Meydanı’nda kurulan sahnede konser verdi. Mustafa Sarıgül yaptığı açıklamada, 19 Mayıs tarihinin, ulusal kurtuluş savaşımızın başladığı gün olduğuna dikkati çekerek, “Ülkemizin kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımı bugün çakıldı. Bu nedenle 19 Mayıs’ı büyük coşkuyla kutlamak istedik" dedi.

KURTULUŞ YOLUNDA YÜRÜDÜLER
Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı önceki yıllara kıyasla sadece Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve saygı duruşu ile başladı. Ardından Tütün İskelesi'nde Atatürk ve 18 arkadaşının Bandırma vapurundan Samsun'a çıkışları canlandırıldı. Atatürk'ü sembolize eden Türk bayrağı temsili Bandırma Vapuru'nda alınarak, 'Kurtuluş Yolu'nda törenle karaya çıkarıldı.

Ulu Önder Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 93'üncü yıldönümü kutlamaları saat 08.00'de Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Buradaki törene Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları ve görevlileri katıldı. İl Müdürü Ömer Altınsoy anıta çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Yeni düzenleme öncesi geçmiş yıllarda ise çelenk koyma törenine il protokolü, siyasi partiler, sivil toplum örgütü temsilcileri de katılıyordu.

Ardından Tütün İskelesi'nde yapılan törenlere ise Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Milletvekili Ahmet Yeni, CHP Milletvekilleri Haluk Koç ve İhsan Kalkavan, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

ATATÜRK'Ü SEMBOLİZE EDEN BAYRAK TÖRENLE KARAYA ÇIKARILDI

Tören programı okunduktan sonra küçük bir karışıklık meydana geldi. Önce Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkmalarını canlandıracakken, deniz subayları ve öğrenciler Atatürk'ü sembol eden Türk bayrağını temsili Bandırma vapurundan karaya çıkardı. Ancak uyarı yapılınca Bayrak tekrar Bandırma vapuruna geri gönderildi. Tiyatro oyuncuları Atatürk'ün Samsun'a çıkışını canlandırdı. Atatürk'ü oynayan tiyatro oyuncusu Yaşar Gündem, halkı selamlarken büyük alkış aldı. Daha sonra Ulu Önder Atatürk'ü sembolize eden Türk bayrağı top atışları eşliğinde, bir deniz subayı, iki deniz eri ve 2 öğrenci tarafından temsili Bandırma Vapuru'nun bulunduğu alandan top atışlarıyla karaya çıkarıldı. Deniz subayları tarafından kara subaylarına öpülerek teslim edilen bayrak, göndere çekilmek üzere resmi kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı'na alkışlar eşliğinde götürüldü.

2 BİN KİŞİ BAYRAKLARINI SALLAYARAK KURTULUŞ YOLUNDA YÜRÜDÜ

Törenden sonra protokol üyeleri ile çeşitli illerden gelen öğrenci ve vatandaşlar Atatürk'ün Samsun'a çıktıktan sonra ikametgahına ayrılan ve bugün 'Gazi Müzesi' olarak düzenlenen tarihi binaya yürüyerek gitti. Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yürüyen yaklaşık 2 bin kişi, ellerinde Türk bayraklarını sallayarak, marşlar söyledi.

İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER
Ayrıca Samsun'daki 19 Mayıs Stadı’ndaki gösteriler sırasında bir kadın güreşçi ile erkek sporcu da güreşti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı sporcular tarafından bu yıl ilk kez eskrim, bisiklet, boks, güreş, uzakdoğu sporlarının gösterisi yapıldı. Bu gösteriler arasında en dikkat çekeni ise bir kadın güreşçi ile erkek güreşçinin mücadelesi oldu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Altunsoy, "Bu bir gösteri. Çok dikkat etmedim ama denk gelmiştir" dedi.

TÜRK YILDIZLARI ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Bafra Fatih İlköğretim Okulu Havacılık Kulübü öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde Çarşamba Havalimanı'nda bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın akrobasi timi Türk Yıldızları'na ait süpersonik F-5 tipi uçaklar ile Solo Türk F-16 uçağını inceledi.
Uçaklar hakkında pilotlardan bilgi alan, akrobasi gösterilerinin nasıl yapıldığını öğrenen öğrenciler, pilotlar ve gösteri uçaklarıyla fotoğraf çektirdi.

MATRAKLI 19 MAYIS KUTLAMASI
İlk defa stadyumlar dışında kutlanmaya başlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı etkinlikleri Güngören'de de İzzet Ünver Lisesi'nde gerçekleştirildi. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde Osmanlı'nın geleneksel sporu olan Matrak'a da yer verildi. Gençlerin yeteneklerini sergilediği spor, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

HAT SANATI SERGİLİ 19 MAYIS KUTLAMASI
Zonguldak'ta da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanırken, tören alanındaki Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü'ne ait Arapça dini yazılar içeren hat sanatı çalışmaları dikkat çekti.

MEHTER TAKIMI KONSER VERDİ
Yozgat'ta 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhuriyet Alanı'nda coşkuyla kutlandı.

Yozgat Cumhuriyet Alanı'nda, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlama programı, Sevgi Evleri'nde barınan kimsesiz çocukların jimnastik gösterileriyle devam etti. Ardından, Güreş Eğitim Merkezi öğrencileri ile halk oyunları ekibinin gösterileri ilgiyle izlendi. Program kapsamında mehter takımı da konser verdi.

ADANA VALİSİ ÖNCE MOTOSİKLETE SONRA BİSİKLETE BİNDİ
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Uğur Mumcu Meydanı'nda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında önce 3 tekerlekli dev motosiklete binip tören alanında tur attı, tören sonrasında da bir gencin bisikletine binip valilik konağına giderken halkın bayramını kutladı. Vali Coş'un peşinden koşan bir genç, "Kanka vali, yarışalım mı?' diye espri yaptı. Jimnastikçilerin gösterisi sırasında 3 yaşlarındaki bir çocuğun mindere gelip ablalarının yaptığı hareketleri yapmaya çalışması gülüşmelere yol açtı. Törenlerde protokolü, özel harekat polisleri korudu. Törenlere katılımın az olması dikkat çekti.

BURSA'DA GENÇLER 19 MAYIS'I STADYUM ÖNÜNDE KUTLADI
İstiklal Marşı okunmamasına tepki gösteren bir grup genç, kendileri İstiklal Marşı okudu. Bursa'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için Kent Meydanı'nda toplanan Bursa protokolü, törene spor kıyafetleriyle geldi. Gençlik koşusunun startının ardından yürüyüşe geçen gençler, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle Atatürk Stadı'na yürüdü ve stad önünde toplandı. Burada dereceye giren genç atletlere ödülleri verilirken, halk dansları gösterileri ile kutlamalar sürdü. Bir grup öğrenci, kutlamalarda İstiklal Marşı'nın okunmamasına tepki olarak İstiklal Marşı'nı okudu. Gençler, geçtiğimiz yıllardaki kutlamaların daha coşkulu olduğunu savundu.

İZMİR'DE 20 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

İZMİR’de, çok sayıda sivil toplum kuruluşu, parti ve sendika üyelerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı alternatif törenle kutladı. Kortej halinde yürüdükleri Cumhuriyet Meydanı’nı Türk bayraklarıyla donatan kalabalık, resmi törenlerdeki yeni yönetmeliğe "Yuh" sesleri ile tepki gösterdi.

Aralarında CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubeleri, Beden Eğitim Öğretmenleri Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, DSP, İP, Tabip Odası, Genel Sağlık İş, Türk Kadınlar Birliği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi, saat 13.00 sıralarında, Konak’taki İzmir Büyükşehir Belediye binası önünde toplandı. Konak Saat Kulesi’ne kadar taşan kalabalığa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere CHP İzmir milletvekilleri de destek verdi. Engellilerin de yer aldığı, yürüyüşe geçen kortejdekiler; "19 Mayıs Yasaklanamaz", "Mustafa Kemal’in askerleriyiz", "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Yaşasın tam bağımsız Türkiye", "Cemaat, İzmir’le başa çıkamaz", "Cumhuriyet değil, AKP yıkılacak", "Yaşasın 19 Mayıs" sloganları attı, "Başbakan, insanların dini vicdanına karışma", "Başbakan, insanların inançlarından elini çek" yazılı pankartlar taşıdı.

HAKKARİ VE BİTLİS'TE 19 MAYIS TÖRENLERLE KUTLANDI
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Van, Hakkari ve Bitlis'te de yeni yönetmeliğe göre kutlandı. Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi'nde karakol inşaatında çalışan işçilere yönelik yapılan saldırı nedeniyle kentte yapılması planlanan bazı etkinlikler ise iptal edildi.
Van'da yapılan kutlamalar, her yıl olduğu gibi şehir stadında öğrencilerin gösterileriyle başlamadı. Kutlamalar, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi'nde öğrencilerin kurduğu stantlarla festival havasında geçti. Vali Münir Karaloğlu, Belediye Başkan Vekili Abdurrahman Doğar ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, öğrencilerin kurduğu stantları tek tek gezerek onlarla sohbet etti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu bir standı da gezen Vali Karaloğlu ve yanındakiler, öğrencilerin Kürtçe müzik eşliğinde çektiği halayı izledi.

'YENİ YÖNETMELİK DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE YARADI'
Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir, bu yılki bayramı yeni yönetmeliğe göre kutladıklarını söyledi. Aslan Sinir, "Bu herkes için çok iyi oldu. Daha önce öğrenciler 2 ay boyunca gösteriler için çalışıp derslerinden geri kalıyorlardı. Eğer bu sistem değişmemiş olsaydı, Van'daki deprem nedeniyle derslerinden geri kalan depremzede öğrencilerin durumu daha kötü olurdu. Bu onlar için de çok iyi oldu. Festvial havasında halka açık bir şekilde bayram kutlanıyor" diye konuştu. Van'da Gençlik Haftası nedeniyle bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

'HAKKARİ'DE BAZI ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ'
Hakkari'de de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, sabah saatlerinde Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Daha sonra etkinlikler, Kapalı Spor Salonu'nda devam etti. Burada düzenlenen etkinliğe Vali Vekili Önder Bozkurt, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse, Hakkari Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Ahmet Çağlayan, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Gençlik Haftası kapsamında ;düzenlenen çeşitli spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere madalya verildi.

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin Derecik Beldesi'nde karakol inşaatında çalışan işçilelere yönelik yapılan ve bir işçinin ölümüne 3 işçinin de yaralanmasına neden olan saldırı nedeniyle halk oyunları gösterisi, konser ve akşam yapılacak olan havai fişek gösterileri iptal edildi.

BİTLİS'TEKİ KUTLAMA, SPOR SALONUNDA YAPILDI
Bitlis'te ise 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri İsmail Eren Spor Salonu'nda yapıldı. Programa katılan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan sportif faaliyetlerde çekilen fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi. Vali ve yanındakiler, daha sonra törene katılan vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutladı. Gençlik Haftası kapsamında okullararası düzenlenen çeşitli sportif ve sanatsal yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Program, öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından spor gösterileri ile devam etti. Öğrenciler tarafından oluşturulan koro ve solo şarkıların ardından program sona erdi

Yurtta 19 Mayıs

...
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2012 Cumartesi 16:46:57
Güncelleme :19 Mayıs 2012 Cumartesi 17:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?