17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Kutsal emanetler’ Patrikhane’ye dönüyor

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi 800 yıl aradan sonra kutsal emanetlerine yeniden kavuşuyor.

Fener Rum Patriği Bartolemeo, bugün Vatikan’da düzenlenen bir törenle, Haçlı Seferleri sırasında İstanbul’dan alındığı düşünülen iki azizin kemiklerini ve eşyalarını geri alıyor.

Hıristiyanlığın iki büyük kilisesi açısından büyük bir sembolik önem taşıyan bu tören Papa İkinci Jean Paul’un Ortodokslarla uzlaşma girişimlerinin bir parçası olarak görülüyor.

St Peter katedralinde yapılan törenle azizler Grigorios Theolog ve Yannis Hrisostomos’un kutsal eşyaları Ortodoksların lideri Fener Rum Patriği Bartholemeo’ya teslim edildi.

Patrik Bartolomeo iade kararı nedeniyle hem mutlu hem de minnettar olduğunu söylüyor.

Tören 1054 yılında yollarını ayıran iki kilise arasında diyalog sağlanması için önemli bir adım olarak görülüyor. Bu iki aziz, Ortodoksların erken dönem dini liderleri arasında önemli yer tutuyor. Her ikisi de dördüncü yılda piskopos olarak İstanbul’da görev yapmıştı.

Fener Rum Patrikhanesi, azizlerin eserleriyle Hıristiyanlığın gelişiminde önemli izler bıraktığını vurguluyor.

Azizlerin kemikleri ve eşyaları 1204’te Haçlı Seferleri sırasında İstanbul yağmalandığında günümüzde Fatih Camii olan kiliseden çalınmıştı.

Önce Venedik’e sonra Roma’ya götürülen eşyalar o zamandan bu yana St Pietro kilisesinde tutulmuştu. 2001’de de Papa yağma dolayısıyla özür diledi.

Kutsal relikler olarak adlandırılan emanetlerin İstanbul’a dönüşü sonrasında Patrikhane’de Katolik din adamlarının da katılımıyla bir şükür duası düzenlenecek.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 15:52:18
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 01:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?