24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kuzey Cephesi yeniden mi ?

ABD, tarihinde ilk kez bir bir bakanını savaş sırasında sıcak bölgeye gönderiyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 16 ay sonra Türkiye ile bozulan ilişkilerin düzeltilmesi amacıyla Türkiye'ye geliyor. Amerikan basını, Powell'ın gelişini, ‘İt’s a kiss ve make up visit' (gönül alma ziyareti) olarak duyurdu. ABD, Irak ile savaş sürecinde Türkiye ile ciddi şekilde zedelenen ilişkilerini onarmak ve ‘‘gönül almak’’ amacı ile savaşın ortasında bizzat Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı apar topar Ankara'ya gönderiyor. Yabancı ajanslar da 16 aylık bir aradan sonra Powell'ın Ankara'ya gelişine dikkat çekerken, Reuters ajansı ‘‘İt's a kiss ve make up visit’’ (gönül alma ziyareti) ziyareti olarak niteledi. Diplomatik kulisler ise ziyaret haberi üzerine kuzey cephesi ve 3. tezkere olasılığıyla hareketlendi. Bugün Brüksel'de olacak Powell'ın gelişmelere göre geç saatlerde Ankara'ya ulaşması bekleniyor. Powell, temaslarını yarın gerçekleştirdikten sonra Türkiye'den ayrılacak.

BOZULAN DENGE DÜZELTİLECEK

ABD'li bir bakanın savaş sırasında ilk kez sıcak bölgeye gelmesi özelliğini de taşıyan Powell'ın bu ziyareti, başkentte ‘gönül alma gezisi’ olarak değerlendirildi. Washington'da ise bir Amerikalı yetkilinin belirttiğine göre, Powell'ın ziyareti, TBMM'nin tezkereyi reddetmesinden sonra bozulan Türkiye-ABD ilişkilerini yeniden iyileştirmeye yönelik. Amerikan Dışişleri kaynakları Powell'ın yeni bir özel inisiyatifle gelmediğini, son dönemde yara alan ilişkilerin onarılması ve Türkiye'ye ‘‘Kuzey Irak'a girmeyin’’ mesajı verilmesinin gündemin esas maddeleri olduğunu söylediler. Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Kuzey Irak'a asker göndermemesi için telkinde bulunurken, bölgede olası terörist faaliyetlere karşı ne şekilde işbirliği yapılabileceği konusu ele alınacak. Bakan Powell ayrıca Irak'taki operasyona katılan uçaklara, gerektiği takdirde acil iniş izni verilmesi için de Ankara'dan talepte bulunacak.

KUZEY CEPHESİ Mİ?

 Diplomatik çevrelerde ziyaret, Güney Irak cephesinde istediği başarıyı yakalayamayan ve sıkışan ABD'nin, Kuzey Cephesi'nin açılması konusunda Türkiye'den talepte bulunması olasılığı şeklinde değerlendiriliyor. Bu gelişmeye paralel olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi İlkbahar Toplantıları için Brüksel'de bulunan 12 kişilik Türk heyetine cuma günü yerine yarın ya da en geç perşembe günü Ankara'da olması için acil çağrı yapılması 3. tezkere ihtimalini güçlendiriyor. Gül’e haber acil geldi Powell'ın bu sürpriz ziyareti, dün ABD'de mesainin başladığı saat 09.15'de Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne bildirildi. Aradaki saat farkı nedeniyle Ankara, bu ilginç gelişmeden saat 16.15'de haberdar oldu. Washington Büyükelçiliği acil bir kriptoyla gelişmeden Dışişleri Bakanlığı'nı haberdar etti. Powell'in ziyaret haberi Ankara'ya ulaştığında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB Genel Sekreterliği'ni ziyaret ediyordu. Gül bu haber üzerine AB Genel Sekreterliği'ndeki ziyaretini yarıda keserek, hemen Dışişleri Bakanlığı'na geri döndü ve kurmaylarıyla ilgili bu önemli geziyi değerlendirmeye başladı. Bu arada, Başbakan Tayyip Erdoğan, Powell'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretin sorulması üzerine gülümseyerek, ‘‘Bilmiyorum’’ yanıtını vermekle yetindi. Stratejik satranç Bir diplomatik kaynak Hürriyet'e, ‘‘Powell'ın ziyaretinde stratejik bir satranç oynanabilir. Bu yüzden, ABD'li Bakan beraberinde sürpriz bir paketle gelebilir. Özellikle, ABD'nin harekatta Irak'ın Güney cephesinde yaşadığı ciddi sorunlar paralelinde yeni rahatlamalar sağlanması amacı ile Türkiye ile yeni değerlendirmeler masaya yatırılabilir.’’ diye konuştu

Yayın Tarihi : 1 Nisan 2003 Salı 00:00:01
Güncelleme :5 Ağustos 2004 Perşembe 11:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?