18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kuzu: Kuran kursunun yasağı mı olur?

İstanbul - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Kuran kursunun yasağı mı olur? Hepimiz evde öğrendik. Hiç ceza vermemeniz gerekir" dedi.

Burhan Kuzu, Bahçeşehir Üniversitesi’nce Beşiktaş Yerleşkesi’nde düzenlenen "Siyaset ve Liderlik Okulu" kapsamında "Bağımsızlık ve Hürriyet" konulu bir konuşma yaptı.

Anayasanın herhangi bir ideoloji içermemesi gerektiğini belirten Kuzu, şöyle konuştu:

"Aksi halde, ideolojik yaklaşımları dayatırsanız ve partiler de bir anlamda o çerçevenin içinde boğulursa, o zaman sıkıntı çıkar ve birçok parti aynı şeyi söyleyen partiler grubuna gelir. Farklı düşünme, program üretmeyi yapamazsınız. Ama elbette her devletin ana ilkeleri vardır. Gelişmiş ülkelerde laiklik, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü hep üstünde uzlaştığımız, anlaştığımız ilkeler. Bütün mesele bunların uygulanmasıyla alakalı partilerin farklı program sunmalarının önünü kesmemek lazım."

Soruları da yanıtlayan Kuzu, yeni TCK ve Kuran kurslarına yönelik madde hakkındaki tartışmalarla ilgili bir soru üzerine, bu maddenin komisyonda da tartışıldığını, hapis cezasının önce 3 yıla, sonra 1 yıla indirildiğini ifade etti.

Yasada "Kuran kursu" değil, "izinsiz eğitim kurumu" denildiğini belirten Kuzu, "Neticede devletin valiliği, savcılık takip edecektir, yasadışı bir durum olursa gerekli şey yapılır. Sonuç itibariyle biz insanların özgürlüğünü savunalım. Ama bir boşluk olursa onu düzeltiriz" dedi.

İzinsiz eğitim kurumlarına yönelik yasağın devam ettiğini anlatan Kuzu, şunları söyledi:

"Ceza 3 yıl olsa da, 1 yıl olsa da devam ediyor. Hakim cezayı paraya çevirmek zorunda değil, istediği zaman çevirir. 3 yıl olduğu zaman paraya çeviremiyor. Hakimin takdir hakkı var. Birisi bir yerde 3-5 öğrenci almış Kuran öğretiyor. Bir şey de yok. Sen şimdi bu adamı 3 yıl hapse atsan bu çok vicdani bir şey olur mu? Her yasadışı olanı hapse mi atıyoruz? Adam izinsiz pavyon açıyor, hapsi yok... Bunu neden büyütüyoruz bu kadar anlamıyorum. Sonuç olarak bir insan yasadışı bir hareket yaptıysa, örgüt bazında, Hizbullah’tı falan, örgütlü suçlar bölümü var Ceza Kanunu’nda, o ayrı bir suç grubuna girer, takip edersin."

Kuzu, aynı konudaki bir başka soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Kuran kursunun yasağı mı olur? Hepimiz evde öğrendik... ’Kaçak yapı’ gibi söylüyorsunuz. Yasadışı dediğimiz izinsiz yapılan şeyler, ille de hapis vermek gibi bir şey olamaz... Bana sorarsanız hiç ceza vermemeniz gerekir... Şahsi kanaatim bu. İlgili soruşturma açılır, varsa bir suçu, para cezası mı olur, başka bir şey mi olur yaparsın. Orada yasadışı bir faaliyet varsa, örgüt anlamında, o zaten ayrı bir suç. Yasadışı örgüt kurma diye müstakil bir suç var zaten."


AA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2005 Pazar 04:23:30
Güncelleme :29 Mayıs 2005 Pazar 04:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?