18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

L Tipi Cezaevi için ihale

Yerin altındaki hücrelerden oluşan ve mahkumlara çalışma zorunluluğu getiren L Tipi cezaevlerinin yapımı hızla sürüyor. İstanbul`a 8 tane L tipi cezaevi yapımı için Adalet Bakanlığı ihale açtı.

ABD`nin yüz yıl önce kullanmaya başladığı, ancak kamuoyundan gelen sert tepkiler üzerine kapatmak zorunda kaldığı L tipi cezaevleri, Türkiye`de hızla çoğalıyor. Yerin altında hücrelerin bulunması nedeniyle tepkilere neden olan L tipi cezaevlerinden 8`i İstanbul`da inşa edilecek. Adalet Bakanlığı, İstanbul`a yapılacak L tipi cezaevleri için ihale açtı.

SİLİVRİ`DE YAPILACAK

İstanbul`daki L tipi cezaevleri Silivri`de inşa edilecek. 1 ve 2 No`lu L Tipi Cezaevleri`nin yapımı için 3 Eylül`de ihaleye çıkılacak. Yapımın 650 takvim günü bitirilmesi öngörülüyor. Silivri 3-4-5 No`lu L tipi cezaevinin yapımı için ise 6 Eylül`de ihaleye çıkılacak. Bu cezaevlerinin ise 750 gün içinde bitirilmesi öngörülüyor. 6-7 ve 8 No`lu F tipi cezaevinin yapımı için de 8 Eylül`de ihaleye çıkılacak. Bu cezaevinin yapımının da 750 takvim günü içinde bitirilmesi gerekiyor.

HÜCRELER YERİN ALTINDA

L tipi cezaevleri tek ve 3 kişilik koğuşlardan oluşacak. Ancak koğuşlar yerin altına inşa edilecek. Mahkumların hava alabilmeleri için alttan koğuşlara metal borularla bir havalandırma sistemi yapılmış.

Koğuşlar, tuvaleti, mutfağı içinde toplam 3-4 metrekareyi geçmeyen genişlikte olacak.

Bir insanın boy standartları altında yapılacak olan hücrelerde rahatlıkla düz durulabilmesi bile mümkün olmayacak. Hücreler ses geçirmeyen bir sistemle örülecek, birbirlerini kesinlikle duymayacak. Bu cezaevlerinde mahkumların çalışmaları zorunlu olacak.

ABD VAZGEÇTİ

Amerika`da kamuoyunun tepkileri üzerine bir bir kapatılan ``yüksek güvenlikli (L Tipi) cezaevleri``nin yapımının Türkiye`de hızla sürmesi dikkat çekiyor.

``Yüksek güvenlikli`` olarak nitelendirilen bu cezaevleri ilk olarak 1778`de Amerika Birleşik Devletleri`nde, 1800`lü yıllara doğru ise Almanya, Fransa ve İngiltere`de yapıldı. Ancak kamuoyundaki tepkiler üzerine kısa sürede terk edildi.

ADALET BAKANLIĞI`NIN ``GÜVENLİK MAZARETİ

Adalet Bakanlığı ise öldürme, yaralama, isyan, rehin alma, koğuş ağalığı, uyuşturucu ticareti, kumar oynatma ile tutuklu ve hükümlülerin birbirlerine karşı her türlü fiziksel ve manevi baskı olaylarının önlenebilmesini gerekçe göstererek yapımına başlamıştı.
ANKA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 13:45:17
Güncelleme :18 Ağustos 2004 Çarşamba 13:49:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?