17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ladin'den ateşkes çağrısı, AB'den ret

Arap televizyon kanalları, Usame Bin Ladin'e ait olduğu iddia edilen ve el Kaide liderinin Avrupa devletlerine, Müslümanlara saldırmaktan vazgeçmeleri halinde ateşkes önerdiği ancak bu öneriyi ABD'ye yapamayacağını bildiren yeni bir kaset yayınladılar.

Merkezi Dubai'de bulunan El Arabiye ile Katar'da bulunan El Cezire kanallarında yayınlanan kasetteki ses, ABD ile ateşkes olmayacağını söyledi. Kayıttaki mesajda ayrıca, geçen ay Gazze'de öldürülen Hamas'ın ruhani lideri Ahmed Yasin'in intikamının İsrail'den alınacağına yemin ediliyor.

Kasetteki ses her ne kadar gerçek olduğu düşünülen daha önceki kasetlerdeki sese benziyorsa da, bu kasetin gerçek olup olmadığını şu anda bilmenin mümkün olmadığı bildiriliyor. CIA, daha önce bin Ladin'e ait olduğu iddia edilen kasetlerin gerçek olabileceğini söylemişti.

Washington, 11 Eylül 2001'de ABD'ye düzenlenen saldırılardan Bin Ladin önderliğindeki el Kaide örgütünü sorumlu tutuyor.

Kasette, 11 Mart'ta Madrid'de düzenlenen ve 191 kişinin ölümüne neden olan tren bombalamalarının, İspanya'nın Irak, Afganistan ve "Filistin"de yaptıklarının bedeli olduğunu belirtiliyor.

Kasetteki ses, "11 Eylül ve 11 Mart'ta olanlar sizin yaptıklarınızın, güvenliğin herkese gerektiğini artık anlamanız için size geri dönüşüdür" dedi.

Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından Irak'a asker göndermiş olan Madrid, ayrıca Afganistan'da da birlik bulunduruyor. El Kaide ile bağlantılıkolduklarını öne süren militanlar, İspanyol askerlerinin Irak'tan çekilmesi baskılarını artıran Madrid bombalamalarının sorumluluğunu üstlenmişlerdi.

AB'DEN RET


Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi, terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in ateşkes önerisini reddetti. Prodi, "Terörist tehdit altında uzlaşma ihtimalinin olmadığını" söyledi.

El Arabiye ve El Cezire televizyon kanallarında yayımlanan ve Usame Bin Ladin'e ait olduğu ileri sürülen yeni bir ses kaydında, Avrupa ülkeleriyle "Müslümanlara saldırmamaları" kaydıyla ateşkes yapabilecekleri, ancak ABD'nin bu önerinin muhatapları arasında yer almayacağı belirtilmişti.

İNGİLTERE: TERÖRLE MÜCADELE DEVAM


İngiltere, El Arabiye ve El Cezire televizyon kanallarında yayımlanan ses kaydında Avrupa ülkelerine ateşkes önerisinde bulunan Usame Bin Ladin'in bu teklifini kabul etmedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bin Ladin ile anlaşma imkanı bulunmadığı ve en iyi cevabın, terörizmle mücadeleye devam etmek olduğu bildirildi.

Haberde, "Teröristlerle masaya oturmayız" diyen yetkililerin, Bin Ladin'in ateşkes teklifini "anlamsız" buldukları kayedildi.

İTALYA: PAZARLIK YAPMAYIZ


İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de Usame Bin Ladin'in liderliğindeki El Kaide örgütüyle pazarlık yapılmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Frattini, Irak'taki 3 İtalyan rehineyi kurtarmak için dini liderlerle temasların sürdürüldüğünü de kaydetti.

Usame Bin Ladin, kendisine ait olduğu ileri sürüln ses kaydında, Avrupa ülkeleriyle "askerlerini çekmeleri ve Müslümanlara saldırmamaları kaydıyla" ateşkes yapabileceklerini söylemişti. Bin Ladin, ABD ile ateşkes yapmayacaklarını belirtmişti.

AJANSLAR
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2004 Perşembe 15:20:24
Güncelleme :15 Nisan 2004 Perşembe 18:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?