23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Lagendijk'dan Türkiye'ye uyarı

"Avrupa kamuoyu artık Türkiye’yi izliyor"

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, ’’Türkiye’de rekor büyüme gazetelerin arka sayfalarında yer alıyor ama Orhan Pamuk’a gösterilen tepki manşetlerde yer alıyorsa, Türkiye’nin 3 ekim öncesinde daha dikkatli olması gerekir’’ dedi.

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu’nun 54’üncü toplantısı için, İstanbul’da bulunan Avrupalı parlamenterler heyeti, Boğaziçi Üniversitesi’nde konferans verdi.

Lagendijk, "eğer Türkiye’nin 2004 yılındaki 9.9’luk rekor ekonomik büyümesi gazetelerin arka sayfalarında küçük bir haber olarak yer alıyor, ama Orhan Pamuk’a gösterilen tepki manşetlerde yer alıyorsa, Türkiye’nin 3 ekim öncesinde daha dikkatli olması gerekir. Avrupa kamuoyu artık sizi izliyor" diye konuştu.

Lagendijk, Fransa ve Hollanda’da AB Anayasası ile ilgili referandum sonuçlarının olumsuz çıkmasının doğrudan Türkiye’nin üyeliği ile ilgili olmadığını da söyledi.

’Hayır’lar Türkiye’ye yaramadı

Bu arada, AB Anayasası için 29 mayısta Fransa’da ve 1 haziranda Hollanda’da yapılan referandumdan ’hayır’ kararının çıkması, Türkiye’nin AB üyeliğine tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

AB’nin altı kurucu ülkesi arasında yeralan Fransa ve Hollanda’da Anayasa’ya ’hayır’ denmesi birliğin geleceği ile ilgili tartışmalar yarattı. Bu iki ülkedeki ’hayır’lardan sonra İngiltere, AB Anayasası için yapılacak referandumu askıya alırken, İtalya’da ulusal para lirete dönüş tartışılıyor.

AB liderliği ve Türkiye ’hayır’ların Türkiye’nin üyeliği ile alakalı olmadığını belirtse de AB Anayasası’nı reddedenlerin bir nedeni de Türkiye.

Geçtiğimiz hafta, Avrupa Parlamentosu’nda, Fransa ve Hollanda’da AB Anayasası hakkında düzenlenen referandum sonuçlarının tartışıldığı toplantıda, Türkiye’nin AB üyeliği konusu da gündeme gelmişti.

AP’de en fazla sandalyeye sahip olan Hıristiyan Demokrat Grubu’nun Başkanı Hans-Gert Poettering, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin süren tartışmaların, AB Anayasası’nın Fransa ve Hollanda’da reddedilmesinde olumsuz rol oynadığını söyledi.

AB zirvesinde Türkiye konuşulmayacak

AB devlet ve hükümet başkanlarının 16-17 haziranda Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapacağı zirvede, ‘AB genişlemesi’ gündemden çıkartıldı.

Zirvede, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Türkiye’yi ilgilendiren genişleme konusu son dakikada sonuç bildirisi taslağından çıkartıldı. Bu durumda ’Türkiye ile müzakerelerin 3 ekimde başlayacağı’ vurgusu da zirve sonuç bildirisinde yer almayacak.

Liderler, "yeteri kadar tartışma yaratacak madde var" düşüncesiyle genişleme konusuna yer vermeme kararı aldı. Zirveye, bütçe ile Fransa ve Hollanda’daki AB Anayasası referandumlarında alınan ‘hayır’ sonuçlarının damgasını vurması bekleniyor.

31 mayısta AB Daimi Temsilciler Komitesi Coreper’e gönderilen birinci taslak metinde, 18-19-20’nci paragraflar Romanya ve Bulgaristan’a, 21-22’nci paragraflar Türkiye’ye, 23’üncü paragraf ise Hırvatistan’ a ayrılmıştı.

Türkiye ile ilgili 21’inci paragrafta “AB Konseyi 16-17 aralık 2004’te yapılan zirvede alınan kararlar çerçevesinde Türkiye ile müzakerelerin 3 ekimde başlayacağını hatırlatır” ifadesi yer alıyordu.

Zirve bildirgesiyle ilgili yapılan görüşmelerde, başta Fransa ve Avusturya olmak üzere bazı ülkeler Türkiye ile ilgili paragrafı bulandırma girişiminde bulundu. Müzakerelerin başlamasına vurgu yapan paragraftaki ‘3 ekim’ tarihinin Fransa tarafından "muğlak hale gelmesi için " çıkarılması, tartışma yaratmıştı.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 22:00:38
Güncelleme :14 Haziran 2005 Salı 22:08:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?