17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Laiklik, Türkiye ve AB

Sunday Telegraph, Avrupa Birliği ve laiklik tartışmasına yer ayırmış. Gazetenin Konya’ya gönderdiği muhabiri, Brüksel’den Türkiye ile ilgili kararın çıktığı Cuma günü, Alaaddin Camii’ne gitmiş ve caminin imamıyla görüşmüş.

İzlenimleri şöyle; "Çelişkili bir şekilde, birçok Türk din adamı gibi, ülkenin Avrupa Birliği üyeliğine büyük destek veriyor. Avrupa’nın değerlerini tamamen benimsediği için değil, üyeliğin, kendi güçlerini arttıracağını düşünüyor.

"Türkiye nüfusunun ezici çoğunluğu Müslüman olsa da, bazı açılardan Avrupa’nın birçok ülkesinden daha laik. Tayyip Erdoğan’ın İslamcı partisi başta olsa da, Atatürk devrimlerinin koruyucusu ordu, dinin kamu yaşamındaki yerini genişletecek adımlara izin vermiyor. Ordu buna daha önce yeltenen hükümetleri iktidardan etmişti.

"Tüm camiiler hükümete bağlı ve tüm din görevlileri de devlet memuru. Kamu alanlarında başörtüsü yasak. Başörtülü olduğu için, Başbakan’ın eşi Cumhurbaşkanlığı’nın davetlerine çağırılmıyor.

"Camiilerdeki imamlar, Cuma günleri kendi istedikleri konuşmayı yapamıyor. Tüm camilerde okunacak hutbe, İstanbul’daki müftülükten fakslanıyor.

"İşte tüm bunlar, Avrupa Birliği’ndeki dini özgürlük tanımına tezat oluşturuyor. Konya’daki Alaaddin Camii İmamı şöyle diyor;

’Avrupa’daki laiklik anlayışı ile Türkiye’deki farklı. Oradaki laiklik, kimsenin dinini, neye inanacağını kontrol altına almaya çalışmıyor. Hükümetimizden, bize daha geniş haklar vermesini istiyoruz, ancak bunu yapamıyorlar. Türkiye’de, Amerikalılara ve Yahudilere hesap veren ve daha yukarıda duran başka güçler var."

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2004 Pazar 22:04:49
Güncelleme :19 Aralık 2004 Pazar 22:07:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?