18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Laiklikle çelişmez

AKPden ayrılan Erkan Mumcu, üniversiteye türbanla gitmenin laiklikle çelişmeyeceğini söyledi. Mumcu, ‘Bunun bir hakkın gereği olarak düşünüyorum. Önemli olan orada birey olarak mı, kamusal erki kullanan olarak mu bulunulduğudur’ dedi.

Hürriyet gazetesi yazarlarından Şükrü KÜÇÜKŞAHİN’in yazısını alıntılayarak aktarıyoruz...


YENİ bir siyasal oluşumun liderliğine soyunan Erkan Mumcu, üniversiteye türbanla gitmenin laikliğe aykırı olmadığını belirterek, ‘Önemli olan; orada birey olarak mı, kamusal erki kullanan temsilci olarak mı bulunduğudur’ dedi. AKP ile hangi konularda görüş ayrılığı yaşandığı ve kendisinin neyi önerdiğini, bunlardan hangilerinin benimsenip hangilerinin benimsenmediğinin Bakanlar Kurulu tutanaklarda bulunduğunu belirten Mumcu, ‘Bu konular hálá Türkiye’nin önünde sorun olarak bulunuyor. Bu sorunların gündeme geldiği zamanlarda ben kendi önerilerimi ortaya koyma fırsatı bulacağım’ diye konuştu. Mumcu, şu açıklamalarda bulundu:

MEMURA OLMAZ

Üniversitelilerin başörtülü olarak öğretime devam edebilmeleri laikliğe aykırı değil. Bunun bir hakkın gereği olduğuna inanıyorum. Ancak aynı soruyu devlet memuru için sorulsa aynı cevabı vermezdim. Bakanlar Kurulu’nda görüş ayrılığı yaşadığımız şey şudur: Bir yüksek öğretim reformu yapılmadan bir af gerçekleştirilmesi durumunda üniversite önlerinde bir yığılma ve gerginlik olacağını düşüncesidir. Affın yüksek öğretim reformu ile birlikte ele alınması gerektiğini ifade ettim. Yoksa ben başörtüsü ile eğitime karşı değilim, yanındayım.

KAÇAN FIRSATLAR

YÖK reformunu geri çekip, kısa günün kárına odaklanmış bir teklifle Meclis’e yeniden gitmekte büyük fırsat kaçırdık. 1 Mart tezkeresi ile de büyük bir fırsat kaçırdık. Eksik kalanı da önümüzdeki günlerde ikmal olunacaktır. Ama bunun karşılığında neyi elde edebildiğimizin muhasebesini yapmakta fayda var.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 03:06:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?