22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Latife Hanım'ın özel evrakı Şubat'ta açılacak

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Atatürk’ün boşandığı eşi Latife Hanım’ın ölümünden sonra mahkeme aracılığıyla TTK’ya teslim edilen özel evrakının Şubat ayı başında açılacağını bildirdi.
Evlilik hayatı konusunda hiçbir zaman konuşmayan Latife Hanım’ın Atatürk’e, Atatürk’ün Latife Hanım’a yazdığı veya Atatürk’e başkaları tarafından yazılmış mektupların da aralarında bulunduğu 2 büyük torba içindeki evrak, Türk Tarih Kurumu’ndaki özel kasada 25 yıldır özenle saklanıyor.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Latife Hanım’ın özel evrakını Şubat ayı başında açacaklarını ve evrakın içeriğini basın toplantısı ile açıklayacaklarını bildirdi.
Halaçoğlu, ailesinin kişiye özel gördüğü belgeler dışında evrakta bulunan herşeyi açıklayacaklarını belirterek, ’’Ailesine soracağız, ailesi karar verecek. Onların açıklanmasını istemediği belgeler için yapacak bir şey yok. Çünkü mahkeme de o yönde karar verdi’’ dedi.
Latife Hanım’ın evrakındaki belgelerin açıklanıp açıklanmaması konusunda herkesin sürekli görüş beyan ettiğini söyleyen Halaçoğlu, ’’Herkes kendi kafasına göre bir şey söylüyor. Aslında hiç kimsenin bir şey konuşmaması lazım. Açıklandıktan sonra konuşsunlar. Çünkü açıklayacağımız şeylerin ne olduğunu bilmiyorlar ki. Aslında hep havada kalıyor konuşmaları’’ dedi.

’’ATATÜRK’ÜN ÖZEL HAYATI MERAK EDİLİYOR’’

Basının bu konuya büyük ilgi gösterdiğini belirten Halaçoğlu, bunun Atatürk’ün hiç bilinmeyen özel hayatının çok merak edilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Halaçoğlu, şunları kaydetti:
’’Bütün mesele, Latife Hanım’ın boşandıktan sonra bu konuda bir kelime bile konuşmamış olmasından kaynaklanıyor. Latife Hanım hiç kimseye konuşmadı, büyük paralar teklif edilmesine rağmen hiç kimseye hatıratını vermedi, hiç anlatmadı. Herkes merak ediyor.
Atatürk başka da evlenmedi. Bu evlendiği kişiyle neden boşandı, meseleler nedir, bunu merak ediyorlar. Latife Hanım’ın da değil, Atatürk’ün özel hayatıyla ilgili acaba bir ipucu bulabilir miyiz diye merak ediyorlar.’’ Latife Hanım’ın ailesinin de bu konuda gösterdikleri hassasiyetten duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini anlatan Halaçoğlu, ’’Herkes kendini kendini onların yerine koymalı. Evrakta neler olduğunu bilmiyorum ama Latife Hanım’ın çok çok özel hayatıysa ona saygı göstermek lazım. Kadın hiç kimseye konuşmadı, hiç kimse onun hakkında bir şey yazamadı’’ dedi.

’’KADERİN GARİP CİLVESİ...’’

Üniversitede okuduğu 1967 yılında İstanbul’da Osmanbey’de oturduğunu belirten Halaçoğlu, öğrencilik yıllarında Latife Hanım’ın Harbiye’deki evinin önünden geçerken, ’’kendisinin önünde bulunan Atatürk heykeli yüzünden özellikle bu daireyi satın aldığının’’ söylendiğini anlattı.
’’O zamanlar tarihçi olacağımı bilseydim bir yolunu bulup mutlaka Latife Hanım’la görüşürdüm’’ diyen Halaçoğlu, ’’Şimdi enteresan bir durum ortaya çıktı. Latife Hanım’ın evrakı Tarih Kurumu’nda ve belki de Tarih Kurumu Başkanı olarak o evrakı ben açıklayacağım. Bu, kaderin garip bir cilvesi... Eğer bu belgeleri açıklamak bana nasip olursa, çok ilginç bir sonuç olacak’’ dedi.
Latife Hanım’ın ölümünden sonra evinde bulunan özel evrakı, mahkeme aracılığıyla tespiti yapılarak 25 yıl sonra açıklanmak üzere muhafaza edilmesi amacıyla TTK’ya teslim edilmişti.
AA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2005 Pazar 01:31:08
Güncelleme :24 Ocak 2005 Pazartesi 00:31:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?