17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Le Monde'dan Türkiye yorumu

"Le Monde" gazetesinin 25-26 Nisan 2004 tarihli sayısının manşeti "Yeni Avrupa, Türk sorunuyla karşı karşıya" başlığıyla Türkiye'ye ayrıldı.


Gazetenin ikinci sayfasında da "Kürt milletvekillerine yönelik siyasi dava, Ankara'yı Avrupa'dan uzaklaştırıyor", "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasına taraftar olanları zor duruma sokuyor", "Avrupa seçimlerinin merkezindeki bir tartışma" ve "Kıbrıs'ta adanın yeniden birleşmesiyle ilgili referandumlar" başlığıyla dört ayrı yazı yer aldı. Gazetenin birinci sayfasında yer alan karikatürde yine Türkiye konu edildi.


"Yeni Avrupa Türk sorunuyla karşı karşıya" başlığını kullanan Le Monde gazetesi, Türkiye'nin belli bir tavır takınması gerektiğini belirtti ve "Bir adım Avrupa Birliği istikametine doğru, diğer adım aksi istikamete doğru. Bu son 48 saat içerisinde Türkiye, Avrupa yönündeki seçimlerinde halen tereddütlü olduğu izlenimini verdi" ifadesini kullandı.


Racep Tayyip Erdoğan Hükümeti'nin Ankara'nın geleneksel konumunu değiştirdiğini ve Brüksel'in dilediği istikamete doğru yol almasını sağladığını belirten gazete, diğer taraftan, tamamen siyasi sebeplerden dolayı 5 Kürt milletvekiline 1994'te verilen 15 yıllık hapis cezasının bu hafta içerisinde teyit edilmesi, Avrupa'da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasını destekleyenlere ciddi bir darbe vurduğunu iddia etti.


Gazete ayrıca, terör örgütü PKK'yı bağımsızlık yanlısı "Kürt partisi" olarak tanımladı ve "Bu partiyle bağlantısı olan 4 eski Kürt milletvekili hakkında Aralık 1994'te verilen 15 yıllık hapis cezasının Türk adaleti tarafından teyit edilmesi, Ankara'dan beklenen demokratik reformlar konusundaki tartışmayı yeniden başlattı. Bu durumda Türkiye'yi destekleyenleri kötü etkiledi" şeklinde yazdı.


Ayrıca gazete, Kıbrıs'ın iki yakasında meydana gelen referandumlara değindi ve olayı "Kıbrıs meselesi Avrupa-Ankara ilişkilerini zorlaştıran dikenli bir dosyadır" şeklinde tanımladı.

PARİS - İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2004 Pazartesi 19:23:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?