19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Leyla Zana'ya 9 yıl gecikmeli ödül

Eski DEP milletvekili Leyla Zana bugün Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.


Zana, 1995 yılında Parlamento tarafından verilen, fakat o sırada hapiste olduğu için alamadığı Sakharov Düşünce Özgürlüğü ödülünü almak üzere Brüksel’deydi.

Genel Kurul’da Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell’in açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Zana türkçe başladığı konuşmasını Kürtçe tamamladı.

Leyla Zana Parlamento’daki oturumun ardından Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell’le birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısının başında bir konuşma yapan Leyla Zana, öncelikle Parlamento’daki konuşmasının hangi dilde olacağı konusunda bazı tartışmalar olduğunu söyledi ve "Duygularım konuşmanın tamamının Kürtçe olmasına yönelikti. Çünkü hem kendimi anadilimle çok daha rahat ve kaygısız ifade edebiliyorum hem de bu yönde beklentiler vardı. Ancak halklar gibi dillerinde kardeşlik ve eşitliğine daha güçlü vurgu yapabilmek için duyguyla aklı sentezlemek durumunda kaldım" dedi.

Kardeş Türk ve Kürt halklarının, dillerinin de Parlamento’da eşit temsil edilmesini istediğini belirten Zana bu nedenle konuşmasını hem Türkçe hem de Kürtçe yaptığını söyledi ve "Kürt halkının beni anlayacağına, Türk halkının da buna anlam biçeceğine inanıyorum" dedi.

Zana’ya sorulan ilk soru insan hakları ve azınlıkların hakları konusunda Türkiye’de ilerleme kaydedilmiş olduğunu söylemesine rağmen bu sürecin gerçekten uygulamada işleyip işlemediği oldu.

Zana, "Süreç yavaş da işlese ciddi değişimler var. Toplum bir bütün olarak bilinçlenmiş. İşkenceden tutun insanlık dışı her türlü uygulamaya karşı çok duyarlı. İktidarlar da buna karşı bir savunma mekanizması oluşturmuş durumda" dedi.

Basın toplantısını yöneten başkan tarafından Leyla Zana’nın fazla soru yanıtlamak istemediğini ve sadece dört soru sorulacağını belirtilmesi üzerine söz alan bir gazeteci "Sayın Zana neden korkuyorsunuz?" diye sordu.

Bu soru üzerine Zana "İnanın toplumların hiçbir biçimde birbirini incitmesini istemiyorum. tek korkum varsa bundandır. Kişisel hiçbir kaygı ve korku taşımıyorum dedi.

Bir diğer gazetecinin Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda devam eden çatışmaları hatırlatarak "Avrupa aracılığıyla taraflara bir ateşkes ya da silahları bırakma çağrınız olacak mı?" sorusuna Zana "21’inci yüzyıl artık şiddet yüzyılı olmamalı. Kimden gelirse gelsin bir an önce şiddete son verilmeli. Tüm sorunları diyalog yoluyla, barış yoluyla çözülme iradesi ortaya konulmalı" dedi.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2004 Perşembe 16:13:02
Güncelleme :14 Ekim 2004 Perşembe 16:22:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?