29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Libya'da bilanço ağır!

Yönetim karşıtı gösterilerin sıçradığı Libya'da geçen çarşambadan bu yana yapılan gösterilerde 84 kişinin öldüğü belirtiliyor

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), hastane çalışanları ve görgü tanıklarına dayanarak, olaylarda 84 kişinin öldüğü tahminini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, medya ve internete kısıtlamaların uygulanması nedeniyle kesin rakamlar tespit edilememesine rağmen 35’i dün olayların merkezi Bingazi’de, 46 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

LİBYA VE KADDAFİ

Uzun yıllar İngiliz ve Fransız idaresinde kaldıktan sonra 1951’de bağımsızlığını kazanan Libya, doğrudan halk yönetimi anlamına gelen Cemahiriye sistemiyle yönetiliyor.

"Devrim Lideri" unvanını taşıyan Muammer Kaddafi, 1976’da yayımladığı; İslami ülküler, sosyalizm ve Arap milliyetçiliğinin harmanlandığı, siyasi partiler ve temsili demokrasiyi reddeden "Yeşil Kitabı"nı temel olarak alarak, halkın görüşlerini halk komiteleri ve genel halk kongresi aracılığıyla sunabilmesine olanak tanıyan "Cemahiriye Sistemi"ne 2 Mart 1977’de geçti.

Libya lideri, ülkenin adını da Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi olarak değiştirdi. Muammer Ebu Minyar El Kaddafi 1969’da yüzbaşıyken Kral İdris’e karşı yaptığı ihtilalden sonra albaylığa terfi etti.

KENDİNİ DEVLET BAŞKANI İLAN ETTİ

Kaddafi, ihtilalden sonra Devrim Komuta Konseyi Başkanı oldu. Bir yıl sonra da Başbakanlığı ve Savunma Bakanlığını da üstlendi. Libya’da 1971 yılında, tek siyasi parti olan Arap Sosyalist Partisinin kurulmasından sonra 1972’de başbakanlığı devreden Kaddafi, 1976 yılında kendini devlet başkanı ilan etti.

1977’de Cemahiriye sistemine geçtikten sonra, 1979’da tüm görevlerinden istifa ederek kendini sade bir vatandaş ilan eden Kaddafi 1981’den bu yana Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanı unvanını taşıyor.

ÜLKE BİNDEN FAZLA YEREL İDAREYE BÖLÜNDÜ

1986 yılında ise ülkenin adına "büyük" sıfatı eklenerek Libya Büyük Sosyalist Arap Halk Cemahiriyesi oldu. Libya lideri, 1992’de ülkeyi her biri ayrı bütçeye, yasama ve yürütme güçlerine sahip binden fazla yerel idareye ayırdı.

Yerel idareler ve kongreler, Kaddafi’nin üyelerini özel olarak seçtiği Devrim Komitelerince denetleniyor. Kaddafi, gerçek demokrasi olarak adlandırdığı cemahiriye sisteminin, "sahte parlamentarizm ve batı demokrasisinden çok daha başarılı ve demokratik olduğu" görüşünü savunuyor.

Doğusunda Mısır, güneyinde Çad ve Nijer, batısında Cezayir ve Tunus, kuzeyinde de Akdeniz’e sınırı bulunan Libya’nın 6,5 milyon dolayındaki nüfusunun yüzde 90 kadarını Araplar oluşturuyor.

...
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2011 Cumartesi 12:44:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.101.46.xxx Tarih : 20.02.2011 11:43:10

Insan oglunun istek sonu sonsuzluklardada son bulmaz bu istekten istege gidisinden devri alem devreder gider yasamdaki hayati  birak öldükten sonrada bu istekleri devam eder cenneti ister orda bilmem ne ister onun icin insanlari idare etmede idare edenler ne kadar cok senelerce basta durursa o kadar mesuliyetleri ve halkin istekleri artar bu artislarda  bu istekleri ne kendi  ne de halk alabilir sonuc %99 iyi bitmez gecmis ve simdiki zamanda örnekler coktur hadi onu bunu birakalim bu gibi olay olan yerlerdeki vatandaslarimiza karsi canlarini zor kurtardilar  saldirdilar vs. habercilikte kötümser bir konu islenmesine bir anlam vermek zor biraz olumlu biraz ilimli tarafi secmekte iyilik tohumlarini atmakta fayda var diye düsünüyorum kötülükte ne fayda var yap iyiligi at kenara