22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Libya’da tartışmalı AIDS davası

Libya’da bir hastanede kirli sağlık malzemelerini kullanarak çocuklara AIDS bulaştırdığı gerekçesiyle yargılanan 5 hemşire ve Filistinli bir hekim haklarında verilecek kararı bekliyor. Bulgar hükümeti idamı istenen sanıklara yapılan yargılanan adil olmadığı kanısında. Gerwald Hertrer’in haberi:

Libya’da çocuklara AIDS bulaştırdıkları gerekçesiyle 5 Bulgar hemşireye karşı açılan dava, Libya Yüksek Mahkemesi tarafından Mayıs ayı sonunda karara bağlanacak. Yargıç, kısa süre önce, 31 Mayıs’ta davanın ya temyiz edileceğini ya da ölüm cazesı verileceğini açıklamıştı.

Libya’da 1990’lı yılların sonundan beri 5 Bulgar hemşire ve Filistinli bir hekim ise bir hapishanede ölüm cezasına çarptırılmayı bekliyor. Kaderleri, bu Kuzey Afrika ülkesinin yüksek hakiminin ellerinde bulunuyor. Yüksek Mahkeme birkaç hafta içersinde altı yabancı sağlık görevlisinin idam edilip edilmeyeceğine karar verecek.

Yargılananan hemşirelerden birinin annesi suçlamalara inanmadığını belirterek “Hala umut var, herkes de bunu biliyor. Bütün dünya onların suçsuz olduğunu anladı” diye konuşuyor. Bulgar hükümeti, AB ve ABD de hemşireleri destekliyor. Yazar John le Carre’ın da dahil olduğu bir grup seçkin İngiliz ise Libya lideri Muammer Kaddafi’ye mektup yazdı. Ancak Kaddafi’yi etkilemeyi şimdiye kadar kimse başaramadı.

İki kişinin itirafı

Ben Gazi Kliniği’nde 1990’lı yılların sonunda kirli sağlık malzemelerinin kullanılması nedeniyle, klinikte kalan 400 çocuğa AIDS virüsü bulaşmıştı. Bu çocuklardan en az 40’ı geçen zaman içerisinde öldü. Yargılanan Bulgar hemşireler bu klinikte çalışıyordu.

Ben Gazi Mahkemesi’nin elinde kanıt olarak sadece iki kişinin itirafı bulunuyor. Sanık avukatları ise bu itirafların işkenceyle alındığını savunuyor. Yabancı uzmanlar, çocuklara, hemşireler hastanede çalışmaya başlamadan önce AIDS virüsü bulaşmış olduğunu iddia ediyor.

AIDS virüsü bulaşan Libyalı çocukların ebeveynleri, bu hafta Trablusgarp’ta yaptıkları gösterilerde Bulgar hemşirelere ölüm cezası verilmesini istedi. Yüzlerce Bulgar, Sofya’daki Libya Büyükelçiliği önünde yaptığı gösteride hemşirelerin salıverilemesini talep etti.

Traplusgarp’tan yanıt yok

Trablusgarp’tan şimdiye kadar bir açıklama gelmedi. Bulgar hükümeti zarar görenlerin ailelerine tazminat öder ve Libya’da modern bir hastane inşa ederse o zaman Kaddafi’nin hemşireleri affedebileceği söyleniyor. Sofya hükümeti ise her türlü ödeme yapmayı reddediyor.

Kaddafi tarafından Trablusgarp’a davet edilen Bulgaristan Devlet Başkanı Parwanov de davet için teşekkür etti, ancak daveti henüz kabul etmedi. Libya’daki Yüksek Mahkeme iki ay içerisinde karar verecek. Hakimin beraate karar vermesi beklenmiyor. Mahkumlar, büyük olasılıkla daha aylarca hapishanede kalacaklar.


DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2005 Pazar 22:35:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?