23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Libya'dan batıya zeytin dalı

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in açıklamasının ardından, ABD Başkanı George W. Bush da Libya’nın nükleer, biyolojik ve kimyasal silah geliştirmek için uyguladığı tüm programları durdurduğunu açıkladı.

Bush, saat 17.32’de (TSİ 00.32) yaptığı açıklamada kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi için harcadıkları çabaların sonuç verdiğini ve güzel bir gelişmenin yaşandığını söyledi. Bush şöyle konuştu:

"Bugün Tripoli’de, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi ülkesindeki tüm kitle imha silahları programlarına son verileceğini doğruladı. Uluslararası organizasyonlardan gelecek denetçilerin ülkeye girmesini koşulsuz olarak kabul etti. Bu denetçiler tüm nükleer, kimyasal ve biyolojik silah programlarını rapor ederek yok edilmesine yardımcı olacaklar.
Kaddafi’nin açıklamasıyla sonuçlanan görüşmeler, benim ve İngiltere Başakanı Tony Blair’in Albay Kaddafi’nin özel temsilcileriyle temas etmesiyle 9 ay önce başladı. Kaddafi bize hükümetinin politikasında kararlı bir değişiklik yapmak istediğini iletti.

Kaddafi’nin direktifleriyle, Libyalı yetkililer kimyasal, biyolojik, nükleer ve balistik füze programları ile faaliyetleri konusundaki belgelerle Amerikalı ve İngiliz yetkilileri bilgilendirdiler. Uzmanlarımız Libyalı yetkililerle direkt olarak görüşerek konunun ayrıntıları hakkında detaylı bilgi edindiler.
Kaddafi’nin açıklamasıyla, Libya milletler ailesine dönme sürecine girdi. Libya verdiği vaadi gerçekleştirmeli ve terörizmle mücadelede yer almalı.

Libya milletler arasındaki güvenli ve saygın yerini tekrar almalı. Libya halkı çok eski ve saygıdeğer bir kültürün varisidir ve ülkeleri çok önemli bir bölgenin tam ortasındadır. Libya daha barışçıl bir yer olursa, Afrika ve Ortadoğu’da sağlanabilecek istikrarın kaynağı olabilir"

WASHINGTON-(İHA)
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2003 Cumartesi 14:22:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?