20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Liderler gençlere seslendi

NATO Zirvesi açılış oturumu öncesinde dünya liderleri farklı ülkelerden gençlerin karşısındaydı. Gençlik Zirvesi’nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan NATO’nun dünya barışının güvencesi olduğunu vurgularken, Almanya ve Yunanistan Başbakanları Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerine başlaması gerektiği yönünde mesajlar verdi.

Zirvede gençlere seslenen Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin güvenlik konusunda coğrafi konumdan kaynaklanan bazı zorluklar yaşadığını kaydetti ve güvenlik ihtiyacının karşılanmasının ortak çaba gerektirdiğini vurguladı.

Türkiye’nin son yıllarda NATO ittifakının kanat ülkesi olmaktan çıkıp, jeopolitik hareketliliğin merkezinde durmaya başladığını söyleyen Erdoğan, Türkiye’ye özel bir sorumluluk yüklendiğini belirtti.

NATO’nun değişen işlevine de vurgu yapan Erdoğan, "NATO’nun şu andaki işlevi özellikle barışın küreselleşmesine yönelik olarak NATO adeta barışın güvencesi bir konsept haline gelmeye başlamıştır. Yani silahlarla temin edilen militarist bir barış değil, belki de bundan sonra NATO farklı bir işlevi yerine getirecektir." diye konuştu.

Erdoğan bir soru üzerine de, "Kürt vatandaşlarımız azınlık statüsünde değil. Biz aynen etle tırnak gibi bir bütünü oluşturan unsurlarız" dedi.

Schröder ve Karamanlis’ten AB Mesajı

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis’in konuşmalarında ise ağırlıklı konu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileriydi.

Schröder, "Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlaması yönündeki ön şartları yerine getirdiğini belirterek, Türkiye’ye verilen sözlerin tutulması gerektiğini söyledi.

Benzer mesaj Kostas Karamanlis’ten de geldi.

Karamanlis, "Türkiye’nin AB perspektifi herkesin yararınadır ve bu perspektif Türkiye için çok güçlü bir motivasyon oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.

Yunan Başbakan sorular üzerine de Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılma hedefinde son noktanın konulduğunu söylemenin yanlış olduğunu dile getirdi.
TRT
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 16:00:46
Güncelleme :28 Haziran 2004 Pazartesi 16:03:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?