CHP İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli`yi genel başkanlık yarışında destekleyeceğini açıklayan milletvekili sayısı, Mevlüt Aslanoğlu ve Mustafa Gazalcı ile birlikte 21`e çıktı.
15`E KARŞI 21 MİLLETVEKİLİ OLDU
CHP milletvekilleri Kemal Derviş, Fikret Ünlü, Zeynep Damla Gürel, Hasan Ören, İsmail Özay, Yüksel Çorbacıoğlu, Nejat Gencan, Mehmet Kesimoğlu, Sıdıka Sarıbekir, Berhan Şimşek, Hakkı Ülkü, Nuri Saygun, Muharrem Kılıç, Muharrem İnce, İnal Batu, Ziya Yergök, Hasan Güyüldar, Sami Tandoğdu, Memduh Hacıoğlu, Aslanoğlu ve Gazalcı, Livaneli`nin Genel Başkan adaylığını desteklediklerine ilişkin yazılı bildiri yayınladı. Mustafa Sarıgül`ü destekleyen milletvekili sayısı ise öğle saatleri itibarıyla 15`te bulunuyor.
ASLANOĞLU İMZAYI REDDETTİ
Aslanoğlu, konuyla ilgili olarak ANKA`nın sorularını yanıtlarken, ``Milletvekili olarak her türlü fedekarlığa hazırım. Sayın Baykal`a saygı gösteriyorum`` dedi. Kendisinin de bildiriyi imzaladığının yazılıp yazılmayacağı sorulunca ise Aslanoğlu, ``İsterseniz bugün yazmayın, henüz temaslarım sürüyor`` dedi. Aslanoğlu, daha önce de İktidara Yürüyüş Hareketi için yayınlanan benzeri bir bildiride imsi yer almasına karşın, daha sonra bunu reddetmişti.
Bidiride, ``Parlamenter demkorasi ile yönetilen tüm ülkelerde siyasetin kalbi parlamentodur. O nedenle yukarıda saydığımız ilke ve değerleri parlamentoda ve tüm Türkiye`de savunabilecek ve sözcülüğü yapacak arkadaşımız İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli`yi CHP Genel Başkanlığı adaylığında destekliyoruz`` denilerek, Livaneli`nin desteklenme nedeni açıklandı.
Bildiride, 82 yıllık CHP tarihinde kurultayın ilk kez ahlaki boyutlarla dolu bir gündemle toplandığı belirtilirken, ``CHP milletvekilleri`` olarak özetle şu saptamalarda bulunuldu:
``-CHP`nin öncelikli ve vazgeçilmez eksiği katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışının, demokratik ve çağdaş bir tüzüğe dayanmak zorunda olmasıdır.
-CHP`nin sorunu partiyi kimlerin yöneteceğinden çok, önceliklerin sıralandığı ve sürekli güncelleştirilen bir parti programının hayata geçirilmesidir.
-CHP`Nin ihtiyacı; sertleşen, kavga eden, komplo teorilerine dayalı söylemlerle mevcudu korumaya çalışan ve parti içi iktidarı hedefleyen siyaset anlayışı yerine, CHP`de uzlaşmayı, sevgiyi, barış`ı egemen kılan, Atatürk devrimciliğinden gücünü alan, değişimi gerçekleştiren, ülkede iktidarı hedefleyen bir anlayıştır.
-Bu amaçlara ulaşabilmek için tüm CHP`liler iki kutupla anlayış yerine herkesin katıldığı yeni bir anlayışın tarafı olmalı.
-Kurultaydan hemen sonra tüzükteki tüm antidemokratik maddeler kaldırılmalı. Orta vadede üyelerle tartışılarak üyelerin hak ve sorumluluklarını yeniden tanımlayan, STK`larla demokratik bağlantılı yatay örgütlenme modeli gerçekleştirilmeli.
-Parti temel ilkeleri ve evrensel sosyal demokrat değerlere bağlı kalarak program, örgütle birlikte ele alınarak öncelikler belirlenmeli.
-Parlamentoya sıkışan muhalefet stratejisi geleştirilerek, partinin toplumsal muhalefete önderlik yapacak değişim başlatılmalı.
-Solun dağınıklığı yüzünden CHP dışında kalmış tüm demokratik solcularla, sosyal demokratlarla, aydınlarla, sanatçılarla, sendikalarla, meslek odaları, STK`larla yeniden buluşmalı, özellikle kadınlar ve gençler kucaklanmalı.
-STK`lar, demokratik kitle örgütleri ve sivil inisiyatiflerle ortaklık anlayışı içinde çalışabilen bir siyaset yapma biçimi geliştirilmeli.``
ANKA
Yayın Tarihi :
26 Ocak 2005 Çarşamba 13:48:55
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 15:57:23