18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Londra`nın göbeğinde Türk-Aztek mücadelesi

İngiliz Kraliyet Akademisi`nde başlayan ve 12 Nisan`a kadar açık kalacak ``Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600`` sergisi, aynı yerde daha önce düzenlenen ve 450 bin ziyaretçi çeken Aztekler sergisiyle kıyaslanıyor.

İngiltere`de 22 Ocak-12 Nisan arası açık kalacak ``Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600`` sergisinin, 16 Kasım 2003-11 Nisan 2003 tarihleri arasında ziyaretçiyle buluşan ve 450 bin kişiye ulaşan Aztek uygarlığına ilişkin serginin başarısını yakalayıp yakalamayacağı İngiliz basınının önde gelen gazetelerinin başlıca konularından birisini oluşturuyor.

FT: ``AZTEKLER`İN BAŞARISINI YAKALAYACAK MI?``

Financial Times gazetesi, Türk sanatının, tekstil ürünleri, seramikler ve el yazmalarında görülebileceği gibi, Orta Asya`dan Balkanlar`a doğru Batı yönünde ilerlediğine dikkat çekti. Gazetede, ``Şimdi, Türkiye AB`nin kapısındayken, bu güçlüklerle dolu kültürel yolculuk, Kraliyet Akademisi`nin Aztekler`le yakaladığı başarıya ulaşabilecek mi?`` denildi.

GUARDIAN: ``TÜRKLER`İN KAYNAĞI FRANSIZ VE İNGİLİZLER GİBİYDİ``

İngiltere`nin bir diğer etkili gazetesi The Guardian, sergide izleyiciyle buluşacak olan eserlerden, Hz. Muhammed`in sakalından bir parçanın bulunduğu Sakal-ı Şerif kutusunun, serginin en dikkat çekici parçalarından birisi olduğuna dikkat çekti. Yazıda, gösteride temsil edilen Türkler`in, günümüz modern Türkiye`si ile ilgisinin, ``Roma İmparatorluğu`nun günümüz İtalya`sıyla ilgisi kadar olduğu`` ifade edildi. Yazıda ayrıca, ``Daha yeni olan Fransız ve İngiliz İmparatorlukları ile birlikte Türkler`in zenginliği de şimdi İran, Çin, Irak ve Özbekistan gibi bildiğimiz ve Türk olduğunu düşünmediğimiz dağınık toprakların ürünüydü`` denildi. Sergide yer alan bir haritadan söz edilirken ise, Osmanlılar`ın büyük olasılıkla Bizanslılar`dan ele geçirdiği haritada, ``Avrupa`nın Türkiye`den göründüğü gibi, kaleler ve engellerden ibaret olarak betimlendiği`` kaydedildi. Yazıda, Türkiye`nin AB`ye giriş tartışmalarının sürdüğü bir dönemde, serginin, ``geçmişteki ve günümüzdeki Türkiye`nin sunduğu zenginlikleri`` anımsattığı yorumu dikkat çekti.

INDEPENDENT:``TÜRKİYE`NİN TEK CAZİBESİ SAHİLLERİNDE DEĞİL``

The Independent gazetesi ise, Osmanlı İmparatorluğu`nun bir zamanlar Avrupa`nın baskın gücü olduğunu anımsatarak, ``Bugün onların göz kamaştırıcı sanatsal mirası tüm Türkiye`de yaşıyor`` denildi. Kraliyet Akademisi`ndeki serginin, yılın ilk ``bombası`` oluğu yorumu yapılırkan, sergilenen eserlerin daha önce Topkapı Sarayı`ndan çıkmadığına işaret edildi. Yazıda, ``(Sergi) Türkiye`nin temel cazibesinin sahil dinlenme bölgelerinde olduğunu düşünenlerin gözünü açacak`` yorumu yapıldı.
ANKA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 16:07:25
Güncelleme :23 Ocak 2005 Pazar 00:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?