19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Lübnan Dışişleri Bakanı Türkiye'de

 Lübnan Dışişleri Bakanı Can Ubeyd, Irak'taki gelişmeleri 'kaygıyla' izlediklerini, Irak'taki geçici yönetimin genişletilerek bütün Iraklıları kapsaması gerektiğini söyledi.
Lübnan Dışişleri Bakanı Can Ubeyd, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak bugün saat 14.00'de Türkiye'ye geldi. Ubeyd, üç günlük ziyareti kapsamında bugün saat 17.00'de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşecek ve görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlenecek. Yarın saat 10.00'da Anıtkabir'i ziyaret edecek olan Lübnan Dışişleri Bakanı Ubeyd, saat 14.30'da ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek. Ubeyd, akşam saat 18.00'da ise Arap ülkelerinin Ankara büyükelçileri ile biraraya gelecek.
Lübnan Dışişleri Bakanı Can Ubeyd, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yapacağı görüşmede iki ülke arasındaki güncel ve bölgesel konuların ele alınacağını ve Türkiye ile Lübnan arasında 'işbirliği' anlaşmasının da imzalanacağını söyledi. Türkiye'ye gelişinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran konuk Bakan Can Ubeyd, karşılıklı iki ülke Dışişleri Bakanlıklarının hem Ankara'da hem de Beyrut'ta rutin toplantılar düzenleyeceğini ve bölgesel gelişmelerin ele alınacağını belirtti. Ubeyd, "Türkiye bölgede önemli bir ülke. İslam Örgütü'nde önemli bir rolü var. Biz de özellikle ikili ilişkiler çerçevesinde bölgede olup bitenleri oturup konuşacağız" diye konuştu.
Konuk Bakan Ubeyd'in Türkiye'ye ziyaretinin bir başka özelliği ise, hazırlık ziyareti özelliği taşıması. Lübnan Başbakanı Rafik Hariri'nin Mayıs'ta Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ilişkileri en üst düzeye çıkarmak için Başbakan Erdoğan ile görüşeceği öğrenildi. Konuk Bakan Ubeyd, Irak'a ilişkin gazetecilerin soruları üzerine de Irak'taki gelişmeleri 'kaygıyla' izlediklerini belirterek, Irak Geçici Yönetimi'nin genişletilerek, tüm Iraklıların yönetimde söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Gül ile görüşmesinde de Irak konusunun ele alınacağını kaydeden Ubeyd, 'Irak Birliğini' vurgulayarak, yönetimin bir an önce Iraklılara teslim edilmesi gerektiği belirtti. Ubeyd, "Irak'taki geçici yönetim bütün Iraklıları kapsayacak şekilde genişletilmeli. Birleşmiş Milletlerin bu konuda Irak'ta büyük bir rol oynaması lazım, çünkü BM 'güçsüzlerin evi ve mekanıdır" değerlendirmesinde bulundu.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2004 Pazar 17:39:30
Güncelleme :11 Nisan 2004 Pazar 17:44:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?