19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Lübnan TV: 'Sadr ateşkes çağrısı yaptı'

Sumeysim, ’’Necef ve diğer bölgelerdeki durum gereği, Mehdi Ordusu’nun tüm üyelerini kendilerini savunmaları gereken durumlar dışında ateşkese çağırıyor, Sadr yandaşlarının hazırladığı siyasi program açıklanıncaya kadar sabırlı olmalarını istiyoruz’’ dedi.

Irak’ın Sadr semtindeki müzakerelerde ’silahsızlanma’ anlaşmazlığı

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Sadr semtinde dün Irak hükümetiyle Mukteda El Sadr yanlıları arasındaki müzakerelerin, direnişçilerin silahsızlanması konusunda tıkandığı açıklanmıştı.

Polis kaynakları, Bağdat’ın Şii semtindeki görüşmelerde bugün Irak hükümetinin ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubai tarafından Mukteda Sadr’ın Bağdat’taki bürosuna 10 maddelik bir barış planı sunulduğunu, müzakerelerin, milislerin silahlarını yetkililere teslimini öngören onuncu ve sonuncu madde yüzünden tıkandığını belirtti.

Barış planı taslağının içeriği

El Rubai tarafından sunulan barış planı, yedi günlük bir ateşkesi ve ABD birliklerinin direnişçileri yakalamaya son vermesini öngörüyor.

Planda, ABD askerlerinin semte sadece yeniden inşa projeleri için girmeleri, Mehdi Ordusu’nun da Abd askerleri ve Iraklı güvenlik güçlerine saldırılarına son vermesi isteniyor.

Hükümetin, aylardır devam eden çatışmalardan zarar görenlerin zararını tazmin etmeyi taahhüt ettiği planda, bu bölgede polisin devriye gezmesi de öngörülüyor.

Allavi, direnişçilerle ’af’ı görüştü

Irak Başbakanı İyad Allavi’nin, hükümetin af teklifini kabul etmeleri için Iraklı direnişçilerle özel olarak görüştüğü bildirildi.

Washington Post gazetesinin Bağdat muhabiriyle röportaj yapan Allavi, Felluce, Ramadi ve Samarra gibi direnişin yoğun olduğu kentlerden gelen temsilcilerle haziran ayında göreve başlamasından kısa bir süre sonra görüştüğünü, ancak henüz herhangi bir anlaşmaya varamadığını söyledi.

Son olarak geçtiğimiz cumartesi Samarra kentinden gelen bir heyetle görüştüğünü belirten Allavi, şimdiye kadar direnişçileri ikna edemese de belli ilerlemeler olduğuna inandığını, bazı temsilcilerin af teklifini ciddiye almaya başladığını ifade etti.

Bağdat’ta patlamalar

Irak’ın başkenti Bağdat’ta sabah saatlerinde iki patlama meydana geldi. Patlamanın ayrıntıları henüz netleşmedi.

Görgü tanıkları, Bağdat’ın merkezinde en az bir patlama sesi duyulduğunu söylediler.

Irak’ın güneyinde petrol ihracatı durdu

Iraklı bir üst düzey yetkili, ülkenin güneyinde petrol boru hattına yapılan sabotajlar sonucu ihracatın tamamen durduğunu açıkladı.

Iraklı üst düzey bir yetkili, güneydeki boru hatlarından petrol akışının ve Basra Limanı’ndan ihracatın dün geç saatlerde durdurulduğunu, ihracatın büyük olasılıkla bir haftadan önce yeniden başlayamayacağını söyledi.

Irak’ın petrol ihracatının yüzde 90’ı ülkenin güneyindeki petrol boru hatlarından sağlanıyor. Güneydeki petrol boru hatları, en son dün ve önceki gün saldırıya uğramıştı.

Necef’teki çatışmalar petrol üretimini yarıya düşürmüştü

Geçtiğimiz hafta Irak’ın Necef kentinde ABD askerleriyle Şii direnişçiler arasında yaşanan çatışmalar sonucu Irak’ın petrol ihracatı, ülkenin güneyinde yarıya düşmüştü.

cnn türk
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 18:29:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?