18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Lübnan'da Saad Hariri zaferini ilan etti

Lübnan’da ilk turu bugün yapılan genel seçimlerde, suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri, Beyrut’a ayrılmış 19 sandalyenin tümünü alarak “tam zafer” kazandıklarını bildirdi.

Saad Hariri yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, bunun babası Refik Hariri’nin zaferi olduğunu, bu zaferlerinin Lübnan’ın diğer bölgelerinde de devam edeceğini belirterek, “Bu, Refik Hariri’nin kanının yerde kalmayacağı anlamına gelmektedir. Bu, yok etmeye çalıştıkları demokrasinin zaferidir” dedi.

Bu arada, başkentin üç seçim bölgesinde oy sayımının devam ettiği bildirildi.

Lübnan’da, 19 üyenin belirleneceği, 400 binden fazla seçmenin bulunduğu Beyrut’un yanı sıra 23 sandalyesi bulunan güneyde 5 Haziran, 35 üyenin seçileceği, merkezdeki Lübnan Tepesi bölgesinde 12 Haziran, 28 üyeli kuzey ve 23 üyeli doğuda da 19 Haziran’da oy kullanılacak.

YENİ MECLİSİ NELER BEKLİYOR?

Lübnan’da ilk turu bugün yapılan genel seçimler, 19 Haziran’da yapılacak dördüncü ve son turla tamamlanacak. Seçimler, ülkede Suriye askerleri olmaksızın 33 yıldır yapılan ilk seçim olması bakımından önem taşıyor.

Meclisin yeni belirlenecek 128 üyesinin seçeceği meclis başkanının, geleneksel olarak Şii olması gerekiyor.

Yeni hükümette, hem Suriye’nin Lübnan’daki rolünü destekleyenlerin hem de buna karşı çıkanların yer alması bekleniyor.

Yeni meclis, Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emil Lahud’un istifasının istenip istenmeyeceğine de karar verecek. Muhalefetteki bazı politikacılar, eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesinden sonra Lahud’un görevden alınmasını istemişlerdi.

Suriye ile ilişkilerin yeniden biçimlendirilmesi; Şam’ın lehine olduğu söylenen ikili ticari ve ekonomik anlaşmaların gözden geçirilmesi de meclisin ele alacağı konular arasında bulunuyor.

Yeni meclis, BM Güvenlik Konseyi’nin Hizbullah’ın silahsızlandırılması talebi konusunda da karar vermesi gerekiyor. Suriye ve İran’ın desteklediği Hizbullah, bu meseleyi Lübnanlı liderlerle görüşebileceklerini, “İsrail Lübnan’a tehdit oluşturdukça” silahlarını bırakmayacaklarını belirtiyor.
Kredi veren kuruluşların yapılmasını talep ettiği mali reformların çıkarılması da yeni meclisi bekleyen meseleler arasında bulunuyor. Lübnan’ın 33 milyon dolar borcu bulunuyor.

OYLAMAYLA İLGİLİ BAZI BİLGİLER

Lübnan’da 21 yaşın üstündeki 3 milyon dolayında kadın ve erkeğin oy kullanma hakkı bulunuyor. 1975-1990 iç savaşını sona erdiren Taif anlaşmasına uygun olarak, parlamentodaki 128 sandalye Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında eşit paylaşılıyor. Sünniler ve Şiiler 27’şer, Maronitler 34 sandalyeye sahip olurken, kalan sandalyeler diğer mezhepler arasında paylaşılıyor.

Seçmenlerin yüzde 58.7’sini Müslümanlar, 41.3’ünü de Hıristiyanlar oluşturuyor.

2000 yılındaki seçim için kabul edilen yasa çerçevesinde Lübnan 14 seçim bölgesine bölünüyor. Her seçmen kendi seçim bölgesindeki her sandalye için tek adaya oy verebiliyor.

Lübnan’da, 19 üyenin belirleneceği, 400 binden fazla seçmenin bulunduğu Beyrut’ta bugün, 23 sandalyesi bulunan güneyde 5 Haziran, 35 üyenin seçileceği, merkezdeki Lübnan Tepesi bölgesinde 12 Haziran, 28 üyeli kuzey ve 23 üyeli doğuda da 19 Haziran’da oy kullanılacak.

Beyrut’ta bugün TSİ 07.00’de açılan sandıklar, TSİ 18.00’de kapanacak. İlk seçim sonuçlarının ise en erken yarın alınması bekleniyor.

AA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2005 Pazar 23:13:18
Güncelleme :30 Mayıs 2005 Pazartesi 00:06:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?