18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Madımak müze olmalı'

Sivil toplum örgütleri, bazı siyasi partiler, aydın ve sanatçılar, ''Madımak Müze Olsun'' kampanyasına destek çağrısı yaparak ''Türkiye bu utançtan kurtulsun'' dediler. Ankara'da Alevi Bektaşi Federasyonu, dün Mülkiyeliler Birliği'nde, "Madımak Müze Olsun" konulu toplantı düzenledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Atilla Erden, burada yaptığı konuşmada "35 kişinin yanarak can verdiği Madımak Oteli'nin girişindeki restoranda bugün katliamı yok sayarcasına kebap pişirip yiyorlar'' dedi.

Erden, ''Madımak Müze Olsun'' diyen aydın, sanatçı, milletvekili ve sivil toplum örgütü yöneticilerinin, ''bin imza'' topladığını belirterek, Madımak Oteli'nin ''2 Temmuz Barış ve Kardeşlik Müzesi'' olarak düzenlenmesini istediklerini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal , yaptığı açıklamada, ''Bu büyük acıdan barış ve kardeşlik çıkarmalıyız'' dedi.

Madımak Oteli'ndeki saldırıda yer alanların dördünün saldırıdan 12 yıl sonra yakalanmış olmasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Baykal, ''Bu gösteriyor ki saldırganlar yıllardır himaye görmüşlerdir, gerektiği gibi takip edilmemişlerdir'' dedi.

Baykal, açıklamasında Madımak Oteli'nin Kardeşlik Müzesi haline dönüştürülmesini istediklerini de bildirdi.DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu da ''aydınların devlet gözetiminde diri diri yakıldığını'' belirtti. Otelin girişinde et lokantası açılmasının üzüntü verici olduğunu vurgulayan Miroğlu, ''Madımak Oteli Müze Olsun'' kampanyasını desteklediklerini kaydetti.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantıda, ''Madımak Müze Olsun'' kampanyası çerçevesinde milletvekilleri, belediye başkanları, sanatçılar, aydınlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de desteği ile bine ulaşan imzaları 5 Temmuz'da Başbakan'a ve TBMM'ye göndereceklerini açıkladılar.

Toplantıda konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, ''Yüreğinde birazcık insan sevgisi olanların insanların acıları ile dalga geçer gibi Madımak Oteli'nin et lokantası olmasına izin vermemesi gerekirdi. 35 canımız sanki her gün yakılıyor. Bu herkesin insanlık ayıbıdır'' dedi.

Madımak Müze Olsun Girişimi Sözcüsü Necdet Saraç da Madımak'ın müze olması için ilk adımın bir an önce atılması gerektiğini söyleyerek belediyenin derhal et lokantasının ruhsatını iptal etmesi gerektiğini vurguladı.

İzmir'de bulunan 11 sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan Sıvaslılar Vakfı Başkanı Emin Karaçuha , ''Madımak Oteli'nin müze olarak düzenlenmesi gerek'' dedi.

KENTHABER
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 13:07:42
Güncelleme :2 Temmuz 2005 Cumartesi 13:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?