30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'Mahkeme bağımsız değil'

"Ergenekon" davasının tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin elinden tüm dosyalar alınarak "Ergenekon" davasına özgü hale getirilmesinin mahkemeyi özel bir mahkeme haline getirdiğini savunarak, "Tabii hakim ilkesine uygun oluşturulmadığından mahkemenizi kabul etmiyorum" dedi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz alan Kerinçsiz, 9 No'lu gizli tanık Osman Yıldırım'ın ifadeleri incelendiğinde, kopukluklar olduğunun görüleceğini belirterek, bu kopuklukların Yıldırım'ın DVD'de kayıtlı olan görüntülerinin çözümlerinde yapılan atlamalardan kaynaklandığını öne sürdü.

Diğer gizli tanıklarla ilgili de bu gibi sorunlar olduğunu ifade eden Kerinçsiz, "Savcılar cezaevlerinden devşirme tanıklar toplamış, senaryolar anlatılmıştır" iddiasında bulundu.

Savcıların delil toplamada usulsüzlükler yaptığını öne süren Kerinçsiz, gizli tanıklara ait görüntü ve ses kayıtlarının tamamının mahkemeye verilmesini ve bunların ses ve görüntüleri bozularak duruşmada izlenmesini talep etti.

Kovuşturmanın evrensel hukuk normlarına uygun yapılmadığını savunan Kerinçsiz, avukat sayısındaki sınırlamanın kaldırılmasını istedi.

Duruşmaya gelen izleyici sayısının da ilk iki celse dışında oldukça azaldığını belirten Kerinçsiz, bu durumun da hukuk kurallarına aykırı olduğunu savundu.

Kerinçsiz, "doğal hakim ilkesi"nin de ihlal edildiği iddiasında bulunarak, bakanlık ve başsavcılık nezdinde yapılan düzenlemelerin doğal hakim ilkesine aykırı olduğunu öne sürdü. Bir davaya bakmak üzere mahkeme oluşturulamayacağını dile getiren Kerinçsiz, "Mahkemenin elinden tüm dosyalarının alınıp bu davaya özgü hale getirilmesi, mahkemeyi, özel bir mahkeme haline getirmiştir. Bu şekilde mahkeme, tabii mahkeme olma özelliğini ve bağımsızlığını kaybetmiştir" dedi.

Kemal Kerinçsiz, yapılan düzenlemelerin Anayasa'nın 142 ve 143'üncü maddelerine de aykırı olduğunu öne sürerek, "Sanıklara Roma döneminde vahşi aslanlara atılmış silahsız gladyatör muamelesi yapılması bile mahkemenin tabii bir mahkeme olmadığını göstermektedir. Tabii hakim ilkesine uygun oluşturulmadığından mahkemenizi kabul etmiyorum. Bu mahkemenin şahsımı yargılama hakkı yoktur. Yargılama sürdürüldükçe anayasal suç işlendiğine inanıyorum" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Şengün, bu duruşmada belirtilen düzeltmelerin yapılabilmesi için iddianamenin Cumhuriyet Savcısına gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.

aa
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 20:36:33
Güncelleme :10 Kasım 2008 Pazartesi 22:18:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ElSalud IP: 78.176.22.xxx Tarih : 11.11.2008 15:06:55

Aylardır, yayın yasağı ve gizlilik perdesi arkasında, bireysel suçları ya da çete faaliyetlerini sorguluyor görüntüsü altında , ölçüsüz ve seviyesiz bir şekilde ülkemizin aydınları, öğretim görevlileri, gazeteciler ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef alındığı nedeni açıklanmayan bir hesaplaşma Türk Milletinin gözleri önünde sürdürülürken, pusuda bekleyen bölücüler ve fırsatçılara uygun ortamın oluştuğu imajı verilerek; sivil itaatsizlik eylemleri ve yakıp yıkarak çekinmeden Cumhuriyetle hesaplaşma cesareti verilmektedir.