19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Mahkeme tecavüzü yüz kızartıcı suç saymadı

Arkadaşının reşit olmayan kızına tecavüz eden infaz koruma memurunun işe geri dönme davası kabul edildi. Kararda, tecavüz suçunun "yüz kızartıcı suç" şeklinde değerlendirilemeyeceğinin belirtilmesi dikkati çekti.

Ankara 2. İdare Mahkemesi`nin, reşit olmayan kıza tecavüz eden gardiyanın işe iade edilmesi yönündeki kararı şaşkınlık yarattı.

Çankırı Cezaevi`nde görev yapan infaz koruma memuru, aynı yerde çalışan bir mesai arkadaşının reşit olmayan kızına tecavüz etti. ``Reşit olmayan mağdurenin ırzına geçme`` suçundan yargılanan gardiyan, 5 ay 25 gün hapis cezasına mahkum edildi. Gardiyan, 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası uyarınca memurluktan çıkarıldı.

Gardiyan, bunun üzerine, işine geri dönmek istedi ve işleminin iptali için dava açtı.

MAHKEME KARARI: TECAVÜZ YÜZ KIZARTICI SUÇ DEĞİL

Davayı görüşen Ankara 2`inci İdare Mahkemesi`nin kararı şaşkınlık yarattı. Mahkeme, tecavüz mahkumu gardiyanın işe dönmesini öngörerek, işlemi iptal etti.

Kararın gerekçesinde ise ``Yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar arasında ırza geçmek suçuna yer verilmediği, ırza geçme suçunun anılan maddede sayılan suçlarla bir benzerliği ya da bağlantısının bulunmadığı gibi yasa ile açıkça yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suç olduğu belirtilmeyen bir suçun yorum yoluyla bu kapsamda değerlendirilmesinin de mümkün olmadığı`` belirtildi.

KARAR DANIŞTAY`DAN DÖNDÜ

Ankara 2`inci İdare Mahkemesi`nin bu işlemi Danıştay`dan döndü. Adalet Bakanlığı`nın kararı temyiz etmesi üzerine, dosyayı görüşen Danıştay 12`inci Daire, mahkeme kararını bozdu.
ANKA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2004 Cumartesi 18:54:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?