19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Mahkumlara umut doğdu

Tasarının yasalaşmasıyla birlikte yeni tahliyeler getirebileceği de belirtiliyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda, halen süren tahliyelerde uygulamada birliğin sağlanması amacıyla hazırlanan yeni TCK’nın yürürlük ve uygulama şekli hakındaki yasa tasarısı görüşüldü. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarıyla ilgili komisyona yaptığı açıklamada, yasayı uygulamada yaşanan tereddütleri gidermek amacıyla getirildiğini ifade ederek, 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni TCK’nın lehe olan hükümlerinin hemen uygulanmaya başlayacağını kaydetti.

Verilen bilgilere göre, tasarının yasalaşmasıyla, 1 Nisan 2005 tarihinden önce kesinleşmiş hükümlerle ilgili olarak, TCK’nın lehe olan hükümlerinin derhal uygulanabileceği hallerde, duruşma yapılmaksızın karar verilebileceği hükme bağlanıyor. Tasarı, Yargıtay tarafından lehe olan hükümlerin uygulanması konusunda değerlendirme yapılması gerekçesiyle bozularak mahkemesine gönderilen hükümleri de kapsıyor. Lehe olan hüküm, önceki ve sonraki yasaların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak, ortaya çıkan sonuçların birbiriyle karşılaştırılması yoluyla belirlenecek.

Buna göre, 1 Nisan 2005 tarihinden önce kesinleşmiş olan mahkumiyet kararları hakkında bu yasanın lehe olan hükümleri öncelikle dikkate alınarak, CMUK(Ceza Muhaükemeleri Usulü Kanunu)’un 402’inci maddesi uyarınca infazların ertelenmesine veya durdurulmasına karar verilecek. Aynı tasarıyla, Yeni TCK’nın infazın ertelenmesi veya durdurulması dışındaki diğer hükümleri 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek. Yine tasarıyla, diğer yasalardaki para cezaları katlanarak artırılırken, özel ceza yasaları ile ceza içeren yasalarda öngörülen ’ağır hapis’ cezaları, ’hapis’ cezasına dönüştürülüyor. Tasarıyla, ’hafif hapis’, ’hapis’ cezasına, ’hafif para’ cezaları ise ’adli para’ cezasına dönüştürülüyor.

Bu yasalarda TCK’da belirlenen cezalar sistemine uygun değişiklik yapılıncaya kadar, yasalarda alt ve üst sınırlarından birisi veya bunlardan her ikisi gösterilmemiş olmakla birlikte, alt veya üst sınırlar arasında uygulama yapılmasını gerektirir nitelikteki adli para cezalarında cezanın alt sınırı dörtyüzelli milyon, üst sınırı ise yüz milyar Türk lirası olarak uygulanacak.

kenthaber
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 14:29:38
Güncelleme :3 Kasım 2004 Çarşamba 15:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?