19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Mandalinayı boyayıp satıyorlar!

Tüketİcİler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Engin Başaran, domuz gribine önlem amacıyla tüketicinin narenciyeye yönelmesini fırsat bilen bazı kişilerin fütursuzca para kazanma hırsıyla olgunlaşmamış mandalinayı, hatta yeşil kabuklarını turuncuya boyayarak piyasaya sunduğunu öne sürdü.

Başaran, gıdalara katılan, meyve ve sebzelere zehirli nitelikteki bu maddelerle müdahale edenlerin yarattığı risklere dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Bu tür maddeler, bünyesi gribal ya da solunum yolları enfeksiyonu ebebiyle güçsüz düşmüş kişiler üzerinde etkilerini normal kişilere göre daha fazla gösterebilmekte, hatta öldürücü nitelik bile taşıyabilmektedir. Bu tür olumsuzluklarla karşı karşıya kalmamak isteyen tüketicilerin ilk yapacakları şey, daha alırken meyve ve sebzelere dikkat etmeleridir.

Böyle bir durumla karşı karşıya kalınması durumunda tüketiciler, bu boyalı ürünleri bulundukları yerin tarım müdürlükleri ya da resmi-özel kurumlarda tahlil ettirmeli, yasalara aykırılığı tespit ettirmelidirler. Ardından da cumhuriyet başsavcılığına verecekleri dilekçeyle şikayetçi olmalı, yasal yollara başvurmalıdır.”

30 bin domuz gripli hasta var

EskİŞehİr Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Gaye Usluer, Türkiye’de domuz gribi vaka sayısının 3 bin civarında söylendiğini belirterek, “Bizim tahminlerimize göre ise gerçek sayı bunun en az 10 katı üzerinde. Vakalardaki hızlı artışa dikkat etmek gerekir” dedi. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği başkanı da olan Prof.Dr. Gaye Usluer, Ankara’daki eğitim hastanelerinin grip hastalarıyla dolu olduğunu belirterek, 80 bin kişiye domuz gribi aşısı yapıldığını, İsveç’te ise bu sayının bir milyon 600 bin olduğunu söyledi. Prof.Dr. Usluer, aşının şu ana kadar ciddi bir yan etkinin görülmediğini kaydetti. Prof.Dr. Usluer, “Yüzde 90 ve üzerinde şu anda hakim olan virüs pandemik virüstür. ” dedi.
 

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 21:16:53
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 21:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?