18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Marmaris'te 'Netekim' festivali

78’liler Vakfı, 12 Eylül darbesinin 24. yılında Marmaris’te yapacağı "Netekim Festivali"nin programını açıkladı.

İki gün sürecek etkinliklerde, binlerce insanın öldürüldüğü, tutuklandığı ve işkence gördüğü 12 Eylül darbesi, panel, şiir dinletisi ve sergilerle hatırlanacak.

Darbenin lideri Kenan Evren’in yaşadığı yerde yapılan, Evren’i çağrıştıran "netekim" sözcüğünden adını alan festival, 11 Eylül’de Marmaris Meydanı’ndaki yürüyüşle başlayacak.

Cumartesi günü (14 Temmuz) Galatasaray Meydanı’nda bir basın açıklaması yapan 78’liler Vakfı üyeleri, Türkiye’de darbecilerin hala mahkum edilmediğini hatırlattı.

"Darbeciler yargılansın" kampanyası

Vakıf Başkanı Celalettin Can, "1980 öncesinde topluma iç savaşı dayatan, darbe koşullarının olgunlaşması için beş bine yakın gencin ölümünü hazırlayan darbeciler, anayasal suç işlemişlerdir ve bu yüzden yargılanmalıdırlar" dedi.

78’liler Vakfı ayrıca, 30 Ağustos’ta başlayacak ve 20 gün sürecek bir kampanyayla darbecilerin yargılanması için imza toplayacak, kamuoyuna yönelik etkinlikler yapacak.

"Netekim Şöleni"

12 Eylül günü Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda Netekim Şöleni yapacak 78’liler, festival kapsamında, Darbeciler Nasıl Yargılanmalı başlıklı bir panel de düzenliyor.

Zara ve Tarık Akan’ın başrolünü paylaştıkları, 12 Eylül dönemini anlatan Eylül Fırtınası filmi, oyuncuların konuşmasıyla başlayacak.

78’liler, 12 Eylül’ün etkilerini Türkiye’deki herkesin yaşadığını hatırlatarak, festival ve kampanyalarına destek istiyor.

12 Eylül’ün etkilerini en çok hisseden kuşak olan 78’liler, kurdukları vakıfla Tükenmez adlı bir dergi de çıkarıyor.

Festival programı

11 Eylül Cumartesi

Festival Yürüyüşü

Yürüyüş başlangıcı : Marmaris Meydanı

Yer: Marmaris

Saat: 11 00

Sergiler

78’liler Karikatür Sergisi ve Taş Baskı resim sergisi açılışı

Yer: MARTAV Salonu (Marmaris Belediyesi altı)

Saat: 13.00

Atölye Çalışmaları

İmza Standları

Resim Ve Karikatür Çalışmaları

Yer: Marmaris Belediyesi altı sergi salonu ve Marmaris’te çeşitli alanlar

Panel

Konu: Darbeciler Nasıl Yargılanmalı?

Yer: Marmaris Belediyesi altı konferans salonu

Saat: 14.30

Panel, 78 şiirleri ile açılacak.

Film gösterimi

Eylül Fırtınası

Yer: İçmeler Yazlık Sineması

Saat: 21.30

12 Eylül Pazar

Basın açıklaması

Yer: Marmaris Meydanı

Saat: 12 00

Panel

Konu: Tanıklıklar

Yer: Marmaris Belediyesi altı konferans salonu

Saat: 14.30

Netekim Şölen

Tarih: 12 Eylül

Saat: 20 30

Yer: Açık hava Tiyatrosu.

Program:

Şarkılarıyla 78’liler Belgeseli

Şiir Dinletisi

Konser

Bilgi için: www.78lilervakfi.org


"Netekim Festivali"ni Engelletmeyiz"

11-12 Eylül tarihlerinde Marmaris’te düzenlenecek Netekim Festivali’ ne karşı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Marmaris Kaymakamı’nın açıklamalarına, festivali düzenleyen 78’liler Vakfı Girişimi sözcüsü Celallettin Can yanıt verdi.

Marmaris’teki yerel gazete ve televizyonlarda bir açıklama yapan MHP Marmaris İlçe Başkanı Çelik Kınay, bölücülük yapıldığını savunarak, "Marmaris’in girişine 6 bin kişi yığarız. Hiçbir güç bizi söküp atamaz. Gelsinler de görelim" demişti.

Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir, Marmaris’te festivali destekleyen kurumların olmadığını savunmuştu.

Yazılı bir açıklama yapan Celalettin Can, "Marmaris MHP’nin başındaki genç ’festivali engelleriz’ diyor. Kaymakam bey, bu ülkenin kaymakamı değil de darbecibaşını sevenler derneğinin başkanı gibi, genç MHP’li ile aynı mantığı güderse, Türkiye’nin geleceğine nasıl umutla bakabiliriz?" dedi.

Can, festivalin engellenmesine izin vermeyeceklerini söyledi, açıklamaları kınayan kişi ve kuruluşlardan destek istedi.

Sivil toplum kuruluşları festivale destek veriyor

Can, Netekim Festivali’ni Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin yer aldığı bir komitenin düzenlediğini, festival etkinliklerinin belediyenin tahsis ettiği yerlerde yapılacağını hatırlattı.

Celalettin Can, Açıkhava tiyatrosundaki konser, şiir dinletileri ve panellerin yer aldığı Netekim Festivali’yle 12 Eylül sonrası yaşanan acıları hatırlatıp sorgulanmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Can ayrıca, "Özellikle genç MHP’li başkana, ’abileri o yıllarda neler yaşadı ve başlarına darbeciler neler getirdi’ onlara sormasını, tutumunu ondan sonra ortaya koymasını öneririz. Biz yaşananları unutmadık. Darbecilerin sağıyla soluyla bu toplumun gençlerine neler çektirdiğini unutmadık. Aynı şeylerin bir daha yaşanmaması için bir festival düzenledik." dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 23:13:20
Güncelleme :24 Ağustos 2004 Salı 23:21:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?