18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mars'a Türk Bayrağı dikecek

Berlin’de geçtiğimiz yıl bilimsel araştırmalarıyla ünlü Charite Benjamin Franklin Kliniği tarafından Mars yolculuğu için geliştirilen “Galileo Space” aletinin deneği olan Mudanyalı Bilgehan Gür, “Bir gün uzaya çıkacak olursam yanımda götüreceğim ilk şey Türk Bayrağı olacak” dedi.

Mudanyalı bir ailenin oğlu olan ve Almanya’nın Bremen kentinde yaşayan 37 yaşındaki fizikçi Bilgehan Gür, küçüklüğünden bu yana hayalini kurduğu uzaya henüz gidemese de, Mars’a yolculuk için geliştirilen “Galileo Space” adlı projenin bir parçası oldu. 

8 HAFTA YATAĞA BAĞLI KALDI 

Avrupa Uzay Araştırma Merkezi’nin (ESA) çalışmaları kapsamında geliştirilen aletin denenmesi için binlerce gönüllünün arasından ilk 20’ye seçilen Gür, yer çekimin olmadığı ortamda insan vücudunun alacağı şekli tespit etmek amacıyla 8 hafta boyunca yatağa bağlandı.

Mars’a yolculukta astronotların yer çekiminin olmadığı yerde kas ve kemiklerinin güçlendirilmesi için Charite Benjamin Franklin Kliniği Kas ve Kemik Araştırma Merkezi’nde 8 hafta boyunca yatağa bağlı kalan Bilgehan Gür, yatakta geçen günlerini internet yoluyla anlattı.

“İHTİYAÇLARIMI YATAKTA KARŞILADIM”

Test için ayrılmış bir odada iki ay boyunca yatarak, insanın sevdiklerinden ayrı kalmasının psikolojik yönden kendisini etkilediğini belirten Bilgehan Gür, deneyde bulundukları 8 haftalık süre içerisinde her gün devamlı olarak doktor kontrolünde bilimsel tıbbi muayenelerin yapıldığını söyledi.

Klinik tarafından geliştirilen “Galileo Space” adı verilen alette her gün iki antrenmanı olduğuna dikkati çeken Gür, Dakikada bin 600 vibrasyon özelliği olan space aleti ile 3-4 dakika süren bir antrenman yaptıklarını belirterek, “Bu da tahminen 10 bin metrelik bir koşuya eşit bir antrenmandı. Tabi ki bu antrenmanlar bacak kasları için oldukça yorucu idi. Deneylere alışabilmek için ilk hafta oldukça zorlu geçti. Bütün hafta hiç kalkmadan insanlık ihtiyaçlarını karşılamak, el yüz yıkamak gibi işleri yatarak yerine getirmeyi öğrenmek hiç de kolay olmadı. Mesela ilk hafta içerisinde çok tesirli bel ağrıları ile mücadele etmek zorunda kaldım. Bütün bunları analiz edip düşündüğümde, insan vücudunun ve beyninin büyük problemlere ve zorluklara karşı büyük bir başarı yeteneğine sahip olduğunu keşfettim” dedi.

“TÜRK BAYRAĞI İLE GİDECEĞİM”

“Şayet günün birinde uzay yolculuğuna katılma fırsatına sahip olursam, buna hiç düşünmeden ‘evet’ diyeceğime eminim” diyen Bilgehan Gür, uzaya gitme arzusunu şu ifadelerle sürdürdü:

“Böyle bir yolculuğun mümkün olduğu zaman benim hangi yaşta olacağımı şimdiden bilmek mümkün değil. Zaten bunu istemekle de böyle bir yolculuğun gerçekleşmesi o kadar kolay olmaz. Sadece Mars’a gidiş tahminen 8-12 ay sürer. Bu da Dünya ile Mars gezegeninin birbirlerine olan uygun mesafe ve pozisyonlarına bağlıdır. İnsanın Mars’a vardığı zaman bile, belirli bilimsel gelişmelerin etkisi altında olduğu için, hemen karar verip belirli bir süreden sonra dünyaya geri dönüş yapmak istemesi hemen mümkün değildir. Dönüş için gezegenlerin birbirlerine uygun bir konstelasyonda bulunmasını beklemek gerekir. Şimdiki plan ve hesaplamalara göre insanların Mars’a gidip orada bilimsel deneylerde bulunduktan sonra Dünya’ya geri dönmeleri tahminen 3 yıl sürecektir. Fakat uzaya gidecek olursam yanımda götüreceğim ilk şey Türk Bayrağı olacaktır.”

Yavuz Gerçekçi - Mudanyaonline.net
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2005 Salı 11:34:37
Güncelleme :2 Ağustos 2005 Salı 16:04:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan metin IP: 85.104.211.xxx Tarih : 21.07.2009 21:46:02

bende en az senin kadar uzaya hele hele marsa gitmeyi çok isterim yanlız senden ricam şanlı bayrağımızın yanında birde ATATÜRK resmi ve fenerbahçe bayrağı almandır şimdiden  çalışmalarında ve hayatında başarılar sivaslı hasan