20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

MASAK: Adı var kendi yok

ATO Başkanı Aygün’ün evindeki kasada bulunan parayla ilgili basındaki haberleri ihbar kabul edip harekete geçen MASAK, 41 milyon Euro’nun buharlaştığı Almanya'daki Deniz Feneri davası için sessizliğini koruyor. 146 personeli 4,5 trilyonluk bütçesi bulunan MASAK, doğrudan Bakan Unakıtan’a bağlı…

Almanya'daki Deniz Feneri davasında da yer alan, Türkiye'deki karapara aklama iddialarına rağmen, bu konuda soruşturma yetkisi olan MASAK'ın (Mali Suçlar Araştırma Kurulu) suskunluğa büründü. Ergenekon soruşturması sırasında gözaltına alınan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün kasasından çıkan 2.5 milyon dolar hakkında basındaki haberleri ihbar kabul edip soruşturma başlatan MASAK, 41 milyon Euro'nun buharlaştırıldığı Deniz Feneri davasına ise kayıtsız kaldı.

4208 sayılı karaparanın aklanmasının önlenmesine ilişkin yasa uyarınca, MASAK cumhuriyet savcılıklardan gelen soruşturma taleplerinin yanı sıra kendisi de karapara inceleme kararı alabiliyor. Kurulun ayrıca, görev alanına giren konularda uluslararası ilişkileri yürütme ve yabancı ülkelerdeki benzer kurumlarla bilgi ve belge değişimi yapabilme hakkı da bulunuyor.

4,5 TRİLYONLUK BÜTÇE
MASAK Başkanlığı görevinde 2007 yılı Aralık ayından bu yana Adnan Ertürk bulunuyor. Ertürk daha önce Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığında Daire Başkanı olarak çalışıyordu. Ertürk, Haziran ayında, TBMM Uyuşturucu Araştırma Komisyonu’na gelerek bilgi vermişti. 11 yıldır faaliyette bulunan MASAK 1997 yılında ‘’Suçtan kaynaklanan ve bir şekilde yasallık süsü verilmiş gelirlerin ortaya çıkarılması, müsaderesinin sağlanması ve bu suçluların yargıya sevki’ amacıyla kuruldu. 146 personeli ve geçen yılki bütçesi 4 trilyon 431 milyar 800 milyon lira olan MASAK doğrudan Maliye Bakanlığına bağlı. MASAK, diğer ülke mali istihbarat birimleriyle ve Türk istihbarat ve güvenlik birimleriyle bilgi alışverişinde bulunulabiliyor. Şüpheli işlemlerin büyük bölümü bankalar üzerinden takip ediliyor. Gelen bilgiler MASAK uzmanlarınca değerlendiriliyor. Suç tespit edilirse savcılığa suç duyurusu yapılıyor.

Türkiye’de şüpheli işlem bildirimleri giderek artıyor. 2003 yılında 180 olan bu sayı 2007 yılında 2 bin 946’ya ulaştı. MASAK’a her yıl 500 civarında, ihbar yapılıyor. MASAK kuruluşundan bu yana 312, geçen yıl ise 43 olay hakkında savcılığa kara para şüphesi ile suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularının büyük bölümü, uyuşturucu ile ilgili. İkinci sırayı ise gümrük kaçakçılığından kaynaklanan suçlar alıyor. Evrakta ve meşruiyet belgelerinde sahtekârlık, sahte belge düzenleme, hayali ihracat da diğer suç duyurularını oluşturuyor. MASAK’ın, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında 66 banka, 310 yetkili müessese, 104 aracı kurum ve 11 sigorta şirketini inceledi ve 2007’de toplam 120 bin YTL ceza kesti. Ancak bu cezanın sadece 54 bin YTL’si tahsil edilebildi.

gazeteport
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 00:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?