17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

MASAK: Kara parayla mücadelede başarılı olamadık

Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkan Vekili Genç Osman Yaraşlı, 1997 yılından bu yana kara para aklama faaliyetleriyle mücadele eden Kurum`un çalışmalarında fazla başarılı olamadığını söyledi. Yaraşlı, bugüne kadar kara parayı aklamayla mücadele kapsamında 1541 inceleme dosyası hazırladıklarını, bu kapsamda 175 suç duyurusunda bulunduklarını, halen 101 davanın ilk derece mahkemelerde görüldüğünü bildirdi. Genç Osman Yaraşlı, MASAK ile İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülecek olan ``Kara Para Aklanmasıyla Mücadele Kapsamında Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi``nin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, Kurum`un faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Yaraşlı, 1997`den bu yana incelenen olaylarla ilgili yaptıkları suç duyurularının, 156`sının aklama, 19`unun da yükümlülüğe aykırı davranışlarla ilgili olduğunu söyledi. Suç duyurularından 8`i hakkında cumhuriyet savcılıklarının takipsizlik kararı verdiğini belirten Yaraşlı, 30 dosyayla ilgili dava açılıp açılmadığı konusunda ise bilgilerinin bulunmadığını kaydetti. Yaraşlı, bugüne kadar 118 dava açtıklarını, bunlardan 101`inin halen ilk derece mahkemelerde devam ettiğini, 8`i Yargıtay`da olmak üzere toplam 11 dosyanın temyiz aşamasında bulunduğunu vurguladı. Biten davalardan 6`sının ise beraatle sonuçlandığını kaydeden Yaraşlı, MASAK elemanlarının 63 dosyada tedbir talep ettiğini, 50`sinde tedbir kararı alındığını, 13`üne ilişkin kararın ise henüz kendilerine ulaşmadığını anlattı. Yaraşlı, bugüne kadar kendilerine ulaşan ihbar ve kuşkulu işlem sayısının 3 bin 63 olduğunu belirterek, halen 192 ön inceleme ve 259 inceleme dosyasının devam ettiğini söyledi.

``BAŞARILI OLDUĞUMUZU SÖYLEYEMEYİZ``

Yaraşlı, verilerin nasıl yorumlanması gerektiğinin sorulması üzerine, ``Bu konuda çok başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz`` dedi. Bu nedenle mevzuatı değiştirdiklerini söyleyen Yaraşlı, ``Yeni projeler başlatıyoruz. Türkiye`de ekonomik suçlarla mücadelede temel problem, mal varlığının tespiti ve bunun suç ve suçluyla illiyet bağının kurulmasıdır. Bunun tespiti bilgiye dayanıyor`` diye konuştu. Yaraşlı, MASAK`ın veya kolluk güçlerinin bu konuda bilgi toplama ve analiz kapasitesinin güçlü olmasının mücadelenin gücünü de artıracağını belirterek, Türkiye`de tapuların halen manyetik ortamda olmadığını, birkaç dakikalık tespitlerin ayları aldığını söyledi. Suç gelirlerinin aklanması, aranması, zapt edilmesi ve müsadere edilmesi sözleşmesinin 2 gün önce TBMM`de onaylandığını belirten Yaraşlı, sözleşmeye ilişkin Türkiye`nin bazı çekincelerinin olduğunu, bu tür çekincelerin sözleşmenin ruhunda bulunduğunu ifade etti.

“BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM``

Yaraşlı, projenin tanıtımıyla ilgili olarak yaptığı konuşmada ise MASAK`ın görevinin suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele etmek olduğunu söyledi. Bir ekonomide suçtan elde edilen gelirlerin yaygınlık göstermesi durumunda kamu maliyesinin zayıflayacağını, verginin gerektiği ölçüde adaletli olmayacağını, gelir dağılımın bozulacağını ifade eden Yaraşlı, ``Kirli para sahipleri, bürokrat, siyasetçi ve işadamları arasında yandaş bulur. Bu toplumu kirletir. Suç çeteleri, toplumun meşru güçlerinin dolduramadığı iktidar alanlarını doldurur. Ne kadar tanıdık değil mi? Bunun için suç gelirleriyle etkin biçimde mücadele etmeliyiz`` diye konuştu. Yaraşlı, bu konuda toplumsal desteğe ihtiyaçları olduğunu, başta finansal kuruluşlar olmak üzere bütün yükümlülerin bu mücadeleye ortak olması gerektiğini kaydetti. Yaraşlı, Suç Gelirlerinin Aklanmasıyla Mücadele Kanun Taslağı`nın kısa sürede TBMM gündemine getirilmesi ve Karapara Aklanmasıyla Mücadele Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi`ni devreye sokma çabası içinde olduklarını bildirdi. Öte yandan, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, yürütülen proje ile daha güçlü bir yapının kurulmasının amaçlandığını belirterek, böylelikle MASAK`ın daha güçlü bir kurum haline geleceğini söyledi.

MARESCA: ``OFF-SHORE MERKEZLER SINIRLANDIRILMALI``


İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Genel Müdürü Gıuseppe Maresca ise Türkiye`yi işbirliği açısından çok önemli bir partner olarak gördüklerini belirterek, Türkiye ile her alanda yakın bir çalışma sergilemek istediklerini ifade etti. Son yıllarda delillerin yokedilmesine dönük çabalar sonucu karapara suçlarının azaldığını kaydeden Maresca, mali sistemdeki istismarların önlenmesi için birlikte çalışılması, bilgi alışverişinde bulunulması, off-shore merkezlerin sınırlandırılması ve mali suçlarla mücadeleye dönük yeni teknikler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. AB Temsilciliği 1`inci Sekreteri Vincent Rey ise işbirliğinin her iki tarafın da yararına olduğunu belirterek, karapara mevzuatının ile şüpheli işlem bildirimlerinin ve benzer düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 17:29:06
Güncelleme :18 Haziran 2004 Cuma 17:37:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?