18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mavi Kitap ’aptal yalanlarla’ dolu

ABD’li tarihçi Prof. Dr. Justine McCarthy, Türkler’in Ermeniler’e soykırım uyguladığı tezlerine dayanak yapılan Mavi Kitap’ın "aptal yalanlarla" dolu olduğunu belirtirken, Türkler’in Ermeni iddialar karşısında uzun yıllar "susup oturması"nı eleştirdi.

McCarthy TBMM’de "Ermeni Sorununun Gerçeği" konulu bir konferans verdi. Ruslar’ın Ermeniler’i Osmanlılar’a karşı sürekli kışkırttığını söyleyen McCarthy, Ermeniler’in Rus askerleri için casusluk yaptığını, Ruslar’ın ele geçirdikleri yerlerde Türkler’i sınır dışı ederek Ermeniler’e verdiğini anlatırken, "Ermeniler Türkler’den intikam alıyordu, halbuki Türkler intikam almadı" dedi. Bütün bu olaylardan sonra 800 yıllık barışçıl dönemin sona erdiğini anlatan McCarthy, 1877-1878’den ağır yaralar alan ve "iyi ekonomist olmayan" Osmanlı’ya sızan Taşnaklar ve Hınçaklar’ın silah ve mühimmat sokmaya başladığını ifade etti.

TAŞNAKLAR 3 YILDA 8 MİLYON DOLAR HARAÇ TOPLADI

"Ateist" Taşnaklar’ın, kendilerine engel olarak gördüklerinden Ermeni din adamlarını da öldürdüğünü ve taccarlardan haraç almaya başladığını, hatta 1902-1904 arasında alınan toplam haraç miktarının 8 milyon doları bulduğunu anlatan McCarthy, bu nedenle devletin vergi de toplayamadığını söyledi. Osmanlı tahammül gösterdi, çünkü başka yolu yoktu diyen McCarthy, "Aksi takdirde Avrupa’da Türkler’e karşı önyargılı pekçok politikacı ve medya organı ’Türkler Ermeniler’i öldürüyor’ diyecekti" diye konuştu.

BELKİ DE 90 BİN ASKER ÖLMEYECEKTİ

"Acınacak haldeki" Osmanlı’nın Hopa, Erzurum ve Hınıs’ta, Ermeni vatandaşlardan asker alamadığını veya gidenlerin kaçması yüzünden 50 bin kişilik askeri güçten olduğunu anlatan McCarthy, "Bu olmasaydı belki de 90 bin kişi Sarıkamış’ta ölmeyecekti" dedi. McCarthy, tehcir kararının Mayıs 1915’te çıkarıldığı, o tarihte ise Ermeniler’in Van’ı ele geçirmiş olduğunun altını çizen McCarthy, o dönemde Ruslar’ın Taşnaklar’a 2.4 milyon ruble verdiğini anlattı. Şubat 1915’te saldırı haberlerinin bütün Doğu’dan gelmeye başladığını belirten McCarthy, "Van’da Müslümanlar’ın bir kısmı hayatta kalmıştı. Bu gerçekten çok kanlı bir savaştı, Ermeniler Rusya’ya kaçtı ve çoğu da açlıktan öldü. Osmanlılar’ın Ermeniler’i düşman olarak görmekte haklı olduğunu düşünüyorum" dedi.

MAVİ KİTAP VE TANER AKÇAM’A AĞIR ELEŞTİRİ

Minesota Üniversitesinde ders veren ve Ermeni tezlerini destekleyen Dr. Taner Akçam’ı eleştiren McCarthy, Akçam’ın misyonerlerin yazdığı kitapları doğru kabul ettiği ve "Misyonerler yalan söylemez" dediği aktarılınca, "O hangi misyonerlerden bahsediyor bilemem ama benim tanıdıklarım sık sık söyler. Tabii doğru söyleyenleri de var içlerinde. Soykırımın Türkler’in tarihsel sürecini uygun olduğunu söylüyor, bu tarz yaklaşım kumdan yapılan bir eve benzer, dışarıdan bakılınca iyi görünür, ama sert bir rüzgarla yıkılır" dedi.

BUNLAR APTAL YALANLAR

Mavi Kitap’ta kişilerden kod adlarıyla söz edilmesinin yalan söylemeyi kolaylaştırdığını anlatan McCarthy, "Bunlar aptal yalanlar. Bir kez okuduktan sonra baştan sona yalanla dolu olduğunu görüyoruz. Almanlar hakkında da böyle bir kitap vardı ama inanmadılar, Türkler içinse hoşgörüleri yok" diye konuştu.

TÜRKİYE UZUN YILLAR SUSTU OTURDU

Papaz Lepsius’un da yazdığı bir kitapta Ermeniler’in öldürülmesinden söz edildiğini bir soru üzerine anımsatan McCarthy, "Ancak kendisi bunları gözleriyle görmemiş. İstanbul’a gelmiş ve Van’da olup bitenleri yazmış. Misyonerlerin raporlarını toplamış sadece. Bu konuyla ilgili, misyonerler hakkında bir kitap yazdım bitirmek üzereyim" diye konuştu. Üç Türk bilim adamıyla birlikte Van’da yaşananlarla ilgili de İngilizce bir kitabın bitmek üzere olduğunu açıklayan McCarthy, Türkler hakkındaki önyargıların Ortaçağ’a kadar uzandığını anlattı. Önyargıların aşılabilmesi için Türkiye’nin çok iyi tanıtılması gerektiğini vurgulayan McCarthy, "Ama Türkler uzun yıllar hiçbir şey yapmadı. Susup oturdular. Biraz geciktiniz, ama yine de çok mutluyum bunu başlattığınız için" dedi.

TÜRKLER GERÇEKLERDEN KORKMUYOR

"Burada ne yapılması gerektiğini söylememe gerek yok. Türkler atalarına herhalükarda bağlıdır. Önünüzde zor bir mücadele var, rakipleriniz siyasi olarak daha güçlü" diyen McCarthy, "Ben ve bu yalanlara karşı çıkanlar artık kendimizi yalnız hissetmiyoruz. Arşivlerin açılması önerisi çok olumlu, Türkler asla gerçeklerden korkmuyor. Taner Akçam’ın çalıştığı Minesota Üniversitesi’nde konuşma yapacaktım ama kimse gelmedi çünkü konuşma ilanlarımın hepsi yırtılmıştı. Doğru türkler pekçok Ermeni’yi öldürdü ama Ermeniler de Türkler’i öldürmüştü. Bu bir savaştı, soykırım değil" şeklinde konuştu.

1071’DEKİ ERMENİ SOYU HALA YOK MU

Halkın yüzde 80’inin hayatta kaldığı bir soykırımın mümkün olmadığını vurgulayan McCarthy, İstanbul, İzmir ve Edirne Ermenileri hala yaşıyor. Demek ki soykırım değil bu. 1071’de yaşayan Ermeni soyu 900 yıl sürdü de Türkler katliam yapmak için bu kadar beklediler mi" dedi.


AA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2005 Perşembe 19:05:38
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 19:07:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ata kahveci IP: 212.156.231.xxx Tarih : 25.03.2005 14:40:34
ermeniler birer oyuncak haline geldi.bu oyuncağıda lozan anlaşmasını içine sindiremeyen düşmanlarımız çok iyi kullandı ve biz böyle sustuğumuz müddetçede kullanmaya devam edecek. bir türk olarak taner'ı kınıyorum.ayrıca böyle bir insanın nasıl prof. olduğunuda çok merak ediyorum.