24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

MB faizleri artırdı mı?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede ise yüzde 9,00 olarak uygulanacak.

Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında, Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Repo, Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.


Buna rağmen kurul bir hafta vadeli repo ihalelerinde uygulanacak yüzde 7 oranında sabit yeni bir faiz oranı belirledi. Yeni faiz oranının bundan böyle para politikası açısından politika faiz oranı niteliği kazanacağını bildiren kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının gecelik işlemler için ilan edilen borçlanma faiz oranının 50 baz puan üzerinde, yüzde 7 olarak belirlendiğini ifade etti. Kurul, konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:


"Para Politikası Kurulu (Kurul), Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan gecelik faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına, ayrıca teknik faiz ayarlamasına gidilerek bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 7 olarak belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 6,50, borç verme faiz oranı yüzde 9, b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2,50, borç verme faiz oranı yüzde 12, c) Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecinin devam ettiğini göstermektedir. İç talep istikrarlı bir artış eğilimi sergilerken, yakın dönem gelişmeleri dış talebe ilişkin belirsizliklerin uzunca bir müddet önemini koruyacağına işaret etmektedir. Bu çerçevede, imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağı tahmin edilmektedir. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber issizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır.

Kurul, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin hedefin altında seyretmeye devam edeceğini belirtmiştir. Ayrıca, Mayıs ayında islenmemiş gıda fiyatlarında belirgin bir düşüş gözlenebileceğine dikkat çekilmiştir. Bununla birlikte, enflasyon beklentilerinin halen orta vadeli hedeflerin üzerinde seyretmesi nedeniyle fiyatlama davranışlarının yakından takip edildiği ifade edilmiştir.

Piyasadaki likidite koşullarının öngörüldüğü şekilde geliştiğini belirten Kurul, 14 Nisan 2010 tarihinde açıklanan "Para Politikası Çıkış Stratejisi" kapsamında teknik faiz ayarlaması sürecinin ilk adımının atılması için gerekli koşulların oluştuğu değerlendirmesinde bulunmuştur.

Hali hazırda bir hafta vadeli repo ihalelerinde faiz oranlarının yüzde 7 civarında dalgalandığını dikkate alan Kurul, söz konusu dalgalanmayı önlemek amacıyla ihalelerin sabit faiz oranından miktar ihalesi yöntemiyle gerçekleştirilmeye başlanmasına karar vermiştir. Bu doğrultuda, çıkış stratejisinde belirtildiği gibi, para politikası açısından bundan böyle politika faiz oranı niteliği kazanacak olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı gecelik işlemler için ilan edilen borçlanma faiz oranının 50 baz puan üzerinde, yüzde 7 olarak belirlenmiştir.

Kurul, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler nedeniyle politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini teyit etmiştir.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik durusunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacaktır." 

iha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 21:55:10
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 22:12:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?