31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Mecburi askerlik kısalıyor mu?

30 bin lira ödeyenlere tezkere veren bedelliden sonra şimdi mecburi askerlikte 9 ve 12 aylık iki seçenek masaya yatırıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Zorunlu askerlik uygulaması devam edecektir, belki askerlik sürelerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili bir yasal çalışma yapılabilir” dedi.

Arınç, NTV canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Arınç, konuya ilişkin şu görüşleri ortaya koydu:

“Şunu tespit edebilirim; bir defa Türkiye’de zorunlu askerlik var. Bunu kaldırmayı şu aşamada düşünmüyoruz. Yani zorunlu askerlik uygulaması devam edecektir, belki askerlik sürelerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili bir yasal çalışma yapılabilir. Bedelli askerlik, dövizle askerlik şartlar gerektirdikçe devam edecektir.” 

Arınç, vicdani ret konusunda AİHM kararlarına dikkat çekilmesi üzerine de “Yani vicdani ret veya bir başka isim koyun ben şu sebeple askerlik yapmak istemiyorum diyenlere, mesela Yahova şahitleri için de bu gerekliliktir. Onların da inancında askerlik yapmak, savaş yapmak, kan dökmek bunlar yoktur. Bunları ceza mevzuatındaki hükümleri yeniden gözden geçirmek suretiyle bir çözüme ulaştırabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

CHP teklifini destekleriz

Tutukluluk süreleriyle ilgili çekince ve kaygılarını daha önce dile getirdiği ifade edilerek, bu görüşlerinin kabinede nasıl değerlendirildiği ve bununla ilgili bir düzenlemenin gelecek günlerde söz konusu olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Arınç, şöyle konuştu:

“Genel, objektif kriterlerle tutukluluk sürelerini daha aşağıya çekebilecek bir ceza muhakemesi düzenlemesinin yapılması mümkün olabilirse bunu sanıyorum ki önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz. CHP’nin bu konuda yetkin, yeterli hukukçuları varsa boş durmasınlar. Bu düşünceler ışığında bir kanun teklifini önümüze getirirlerse bunun hukuki açıdan doğru bulursak hiç tereddüt etmeyiz böyle bir düzenleme yaparız.”

Şike Yasası’nda aksaklık yoksa Gül imzalar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa’da öngörülen değişiklikle ilgili, “Sayın Cumhurbaşkanımız hukuki açıdan da bu konuyu uzmanlarına inceletiyordur. Eğer bir aksaklık bulmuyorsa bu düşüncelerine rağmen yasayı imzalar, yayımlanmak üzere gönderir, ancak geçmiş yasayla bugün çıkarılan arasında hukuki bakımdan çok tutarsızlıklar görüyorsa eminim bu konuya da dikkat edecektir” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2011 Cuma 10:11:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?