18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Meclis, RTÜK için Anayasa'yı değiştiriyor

TBMM Genel Kurulu’nda, bu hafta RTÜK üyelerinin TBMM tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifi görüşülecek.

TBMM Danışma Kurulu, Salı günü toplanarak AK Parti grubunun yeni çalışma programının belirlenmesi, çalışma saat ve günlerinin uzatılmasına ilişkin önerisini ele alacak. Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamazsa AK Parti, grup önerisini Genel Kurul’a getirecek.

Buna göre, Genel Kurul’da, 24 Mayıs Salı günü Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinin, TBMM’deki siyasi parti gruplarının milletvekili sayısı esas alınarak Meclis Genel Kurulu’nca seçilmesini öngören Anayasa değişikliği teklifinin ilk görüşmeleri yapılacak.
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci görüşmesi de içtüzük gereği 2 tam gün geçtikten sonra 27 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek.

AK Parti’li 198 milletvekilinin imzasını taşıyan teklif, Anayasa’nın “radyo ve televizyonların kuruluşları ve kamuyla ilişkili haber ajansları”nı düzenleyen 133. maddesine yeni bir fıkra eklenmesini öngörüyor.

Anayasa’ya eklenmesi istenen hüküm uyarınca, radyo ve televizyonların faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan RTÜK, 9 üyeden oluşacak. Üyeler, siyasi parti gruplarının milletvekili sayısına göre belirlenecek üye sayısının iki katı olarak gösterilecek adaylar arasından; her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas olmak suretiyle TBMM Genel Kurulu’nca seçilecek.

RTÜK’ün kuruluş, görev ve yetkileri, üyelerin nitelikleri, seçim usulleri ve görev süreleri kanunla düzenlenecek.

TBMM Genel Kurulu’nun çarşamba ve perşembe günü yapacağı toplantılarda da nitelikli çoğunluk gerektiren “Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı” ile 1 Haziran’da yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik öngören yasa teklifleri de ele alınacak.

KOMİSYONLAR

TBMM Adalet Komisyonu, Salı günü toplanarak, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek.

Tasarı ile bilgi edinme istemi her ne sebeple olursa olsun reddedilen başvuru sahiplerinin bu kararlara karşı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz edebilmesi ve Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun, kurum ve kuruluşlarca verilen ret kararlarına karşı yapılan tüm itirazları inceleyebilmesi mümkün kılınıyor.

Komisyon, aynı gün ayrıca AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu’nun GSM telefon cihazları ile daha sonra ülkede kullanılabilecek mobil haberleşme cihazlarının ticareti kontrol altına alma ve tüketici ve abonelerin hırsızlığa ve gaspa karşı korunması
yönünde düzenlemeler içeren yasa teklifleri ile AK Parti Hatay
Milletvekili Sadullah Ergin’in İcra ve İflas Kanunu’nun ceza içeren hükümlerinin yeni Türk Ceza Kanunu çerçevesinde yeniden düzenlenmesine ilişkin teklifini ele alacak.

TBMM İçişleri Komisyonu da Çarşamba günü toplanarak, Darülaceze Müessesesi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı’nı görüşecek. Tasarı, Darülaceze’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasını öngörüyor.

Komisyon aynı günkü toplantısında, özel idarelerinin görevleriyle ilgili olarak valinin, vali yardımcılarına yetki devri yapmasına imkan verilmesini öngören “İl Özel İdaresi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı da ele alacak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu da aynı gün toplanarak, petrol arama ve üretim faaliyetlerinin düzenlenmesi, yönetilmesi, teşvik edilmesi, denetlenmesi, arama ve üretim için gerekli verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve kullanıma sunulmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleyen “Petrol Kanunu Tasarısı”nı görüşecek.

TBMM KİT Komisyonu, bu hafta yapacağı toplantılarda, Eti Holding, TOKİ, THY ve Sümer Holding’in hesaplarını denetleyecek.

ARAŞTIRMA KOMİSYONLARI

Milletvekilleri Lojmanlarında Mustafa Güngör’ün Öldürülmesinin Aydınlatılması ve Sorumluların Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri toplanarak çalışmalarını sürdürecek.

Bazı girişimcilerce holding adı altında gerçekleştirilen izinsiz halka arz yoluyla tasarruf sahiplerinin mağduriyetine yol açılmasının neden ve sonuçları ile bu süreçte SPK’nın sorumluluğunun belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da çalışmalarını Salı günü yapacağı toplantıyla sürdürecek.

aa
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2005 Pazar 23:00:46
Güncelleme :22 Mayıs 2005 Pazar 23:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?