18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Meclis'te, 'bankacılığı dinselleştirme' tartışması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bankacılık Kanunu Tasarısı’nın 12 maddesi daha kabul edildi.

Komisyon, "Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği" başlıklı 80. maddenin görüşmelerine başladı. Katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının ayrı birliklere üye olmaları konusunda AKP’li komisyon üyelerinin verdiği önerge tartışmaya neden oldu.

Önergeye tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, "Bu telkinler, Arabistan’dan mı geliyor?" diye sordu. Önergeyle bankalar arasında ayırımcılığa gidildiğini savunan Özyürek, "Bankaları, mümtaz ve imtiyazlı olarak ayırıp, ayrı ayrı birliklere üye etmek bankacılık sistemini böler. Ticaretle dinin ne alakası var. Dini siyasallaştırma vardı; şimdi dini bankacılaştırma çıktı. O zaman (İslami kurallar geçerli) deyin. Dinsel esaslı banka, birlik kuruyorsunuz. Bankacılığı dinselleştiriyorsunuz" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise olayların reel zemine göre değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Şener, çıkarılmak istenen yasayla bankalar arasında ayırımcılığa gidilmediğini, özel finans kuruluşlarının da diğer bankalarla aynı çatı altında toplanmaya çalışıldığını kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde mevduat, kalkınma, yatırım ile katılımlı bankaların olduğunu anımsatan Şener, şöyle konuştu:

"Finans kuruluşu olarak bilinen bankaları, bankacılık sistemine dahil ediyoruz. İnsanların tüketim kalıplarında, davranışlarında farklılık varsa mal ve hizmetler buna göre çeşitlendirilir. İster inancından ister zevkinden, kalıplar birbirinden farklıdır. 6 milyar insanın tükettiği mal ve hizmetler ayrıdır. Dünyanın her yerinde talebe uygun sunum yapılır."

Şener, tüm bankaları "birinci sınıf bankalar" olarak gördüklerini, her bankanın bol kazanmasını ve sektörün sağlıklı olmasını istediklerini söyledi.

Görüşmelerin ardından AKP’li milletvekillerinin verdiği önerge geri çekildi. Böylece katılım ve yatırım bankalarının ayrı birliklere üye olmaları önlendi.

Kabul edilen 80.maddeye göre, mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankaları, tüzel kişiliği haiz ve kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Türkiye Bankalar Birliği’ne, katılım bankaları ise aynı nitelikteki Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne, faaliyet izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde üye olmak zorunda olacaklar.
AA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 00:07:19
Güncelleme :28 Haziran 2005 Salı 00:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?