18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Meclis´te Alevilik tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmeleri sırasında Alevilik ve cemevleri tartışması yaşandı.

Görüşmeler sırasında CHP’li Ali Kemal Kumkumoğlu, hükümete "cemevleri’ne ne kadar bütçe ayırdınız. Başbakanlık bütçesinde ayırmadıysanız, Kültür Bakanlığı bütçesinde ne kadar ayırdınız?" diye sordu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kumkumoğlu’nun eleştirilerine "bu son derece hassas bir konu. Siz CHP iktidarları döneminde ne kadar para ayırmıştınız? hiç ayırmadınız" yanıtını verdi.

Şahin’den CHP’ye eleştiri

CHP’nin 27 yıl iktidarda kaldığını söyleyen Şahin, "CHP, Diyanet işlerine hangi parayı vermişse, hangi misyonu üstlenmişse, biz de onun arkasındayız. Kendini Alevi olarak tanıyan Müslümanlarla Sünni olarak tanıyan Müslümanlar arasına nifak sokmayın. Bunlar birbirinin kardeşidir, aynı Allah’a, aynı kitaba, aynı peygambere inanırlar" diye konuştu.

Tekrar söz alan Kumkumoğlu, cemevlerine 2001’de 90 milyar, 2002 yılında da 140 milyar lira devlet yardımı yapıldığını hatırlattı ve "bu alan, iki yıldır görmezlikten geliniyor. Devlet, bu vatandaşlara eşit baktığını göstermelidir" dedi.

İÇ SAVAŞ ÇIKAR

AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Aleviler ve cem evleriyle ilgili taleplere gönderme yaparak ‘Dini hayatımızın genleriyle oynarsanız iç savaşı başlatırsınız`dedi.

Çiçek, Diyanet İşleri başkanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında TBMM’de yaptığı konuşmada CHP’lilerin Alevileri ve cem evleriyle ilgili talepleri ve IMF ile ilgili ilginç ifadeler kullandı.

AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Hristiyan misyonerlerin yürüttüğü yoğun çalışmalara karşı toplumun her kesiminin bilinçli olmasını isterken, IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası kuruluşlara çattı. Mehmet Çiçek, ``Eğer biz her yönüyle güçlü değilsek başkalarına muhtaç isek finans kurumlarının kapısında hala bekliyorsak her zaman itilip kakılırız. Borç almaya alışanlar buyruk almaya da alışırlar`` dedi. Çiçek, ``Dini hayatımızın genleriyle oynarsanız iç savaşı başlatırsınız`` diye konuştu.
Çiçek, Türkiye`nin, köklü Hristiyan kuruluşları karşısında durabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın her türlü olanakla donatılarak, güçlündirilmesi gerektiğini iddia etti.

``Halkı her konuda aydınlatan din adamlarına her zamankinden daha çok ihtiyaç var`` diyen Çiçek`in, ``borç alanın buyruk da alacağına`` vurgu yapan konuşması şöyle:

VATİKAN`IN AYIRDIĞI PARA 200 MİLYAR DOLAR

``Türkiye üzerinde emelleri olan ve her geçen gün güçlenen kuruluşlara bakalım. Hristiyan Vatikan`ın Müslümanlar`a karşı ayırdığı para 1997`de 200 milyar dolardır. Sadece Türkiye`de faaliyet gösteren kuruluş sayısı yüzlercedir. Hergün yeni kiliseler açılıyor. Maalesef basın yayın organlarının bazılarında da kültürel değerlerimiz alaycı ölçüde tartışılırken, Kiliseler Birliği denetiminden geçmemiş hiçbir film, çizgi film dünya çapındaki 3 bin 400 TV ve radyoda yayınlanmıyor, denetim sonunda insanların beynini yıkamak için yayınlanıyor. Türkiye`de 7 bin misyoner aktif halde çalışacak. Bu faliyetlerin önüne çıkardığınız kanunlarla geçemezsiniz. İnternet siteleri ve uydular arası yayın sınır tanımıyor. Her türlü maddi ve manevi eğitimini tamamlamış gönül adamı din görevlilerine ihtiyacımız var, Yunus Emre gibi gönül ehli din adamlarına ihtiyacımız var. Savaş deyince Irak`taki Afganistan`daki yok sadece, savaş ekonomik olarak da devam ediyor, savaş kültürel, dini her alanda devam ediyor. Eğer biz her yönüyle güçlü değilsek, başkalarına muhtaç isek, finans kurumlarının kapısında hala bekliyorsak her zaman itilip kakılırız. Borç almaya alışanlar buyruk almaya da alışırlar. Buyruk almamamız, rakipler karşısında güçlü olabilmemiz için bütün toplum kesimiyle çalışmalarımızı devam ettirmemiz lazım.``

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 00:41:11
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 11:09:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?