19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Meclis'te gündem 'etek'

Meclis İçtüzüğü'nde kadınların etek giyme zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik değişiklik yapılması gündeme geldi

Meclis'te kadın milletvekillerine yönelik etek giyme zorunluluğunun kaldırılması için içtüzük değişikliği gündemde. Değişiklik, en çok pantolon giyme imkanına kavuşan kadın milletvekillerini sevindirdi.

Meclis İçtüzüğü'nde kadınların etek giyme zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik değişiklik yapılması gündeme geldi.

Değişiklik önerisine kadın milletvekillerinin tümünden tam destek geldi. Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, bunun demokratik bir yaklaşım olacağını ifade etti. DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır kararın olumlu olduğunu ve pantolon giymesi sevdiğini belirtirken, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise pantolon giymeyi seven kadınlar için bu kararın yerinde olacağını dile getirdi. Kararı "Harika bir şey. Çok sevindim" sözleriyle değerlendiren DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, pantolon giymeyi sevdiğini, bunun kendilerini rahatlatacağını ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da, "Erkekler pantolon giyebiliyorsa biz de giyebilmeliyiz" dedi. Arıtman, ilk milletvekili seçildiği gün grup toplantısına pantolonla girdiğini hatırlatarak, "O gün bu konuda bir irade göstermiştim" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, pantolonla daha rahat ettiğini belirterek kararı desteklediğini ifade etti. Türkmenoğlu, "Etek de şık duruyor ama bunun bir anlamı yok. Demokratik ülkelerde kıyafetlere takılıp kalmamak lazım. Etek pantolon fark etmez, isteyen istediği şeyi giysin" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, bunun olabilmesinde hiçbir sakınca olmadığını, olmazsa da dünyanın sonunun gelmeyeceğini söyledi. Artık erkeklerle didişmekten yorulduklarını kaydeden İncekara, şunları söyledi:

"Yorulduk ama vazgeçmedik. Pantolon zekamızı değiştirmez. Kabiliyetlerimizde etkili olacağını zannetmiyorum. Çünkü öyle olsaydı bütün pantolon giyen erkeklerin kabiliyetli olduğu kanaatine varırdık. Lakin rahat hareket etmemizi sağlayacak diye düşünüyorum. Alınganlık göstermeyin."
İçtüzük değişikliğine erkek milletvekilleri de genellikle olumlu yaklaştı.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, "Bırakın giysinler" diye konuştu. Girip çıkılan her değişik ortamın kendine özgü giysisi olacağına işaret eden Ergin, nasıl hakimlerin mahkemede belli bir giysisi varsa, TBMM'nin ciddiyetinin gerektirdiği bir giysi anlayışının da olması gerektiğini belirtti.

Ergin, "Ben bir milletvekilinin açık renk elbiseyle Genel Kurul'da olmasını yadırgıyorum. Biraz daha üzerinde düşünseler iyi olur" şeklinde konuştu.
AK Parti Ardahan Milletvekili Saffet Kaya ise, içtüzük değişikliği tartışmalarını şu sözlerle değerlendirdi:

"İçtüzük değişikliği Meclis'ten geçecek. Ben şahsen evet derim. Hanım milletvekillerine her konuda sahip çıkmak lazım."



 

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 16:54:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?