20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Meclis'te neler yaşandı?

TBMM'nin 24. Dönem birinci yasama yılı, yemin töreni ile başladı.

TBMM Genel Kurulu, ''en yaşlı milletvekili'' sıfatını taşıyan Geçici Başkan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi başkanlığında toplandı.

Ekşi, birleşimi açtıktan sonra kısa bir konuşma yaptı. Ekşi'nin, geçmiş yasama dönemlerinin hiçbirinde ant içme törenlerinin, milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutuklulukları nedeniyle eksik sayıyla yapılmadığını belirterek, ''Bugün 8 milletvekili, milletin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrum bırakılmıştır. Böyle bir durumun hem TBMM'nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum'' sözleri, CHP'liler tarafından alkışlandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekşi'nin konuşmasını yaparken, Genel Kurulda kendine ayrılan locada yerini aldı. Ekşi, konuşmasını tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün Meclise geldiğini belirtti. Gül, kendisini alkışlayan milletvekillerini ayağa kalkarak selamladı. Gül'e, eski TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil eşlik etti.

ATATÜRK İÇİN SAYGI DURUŞU

Geçici Başkan Ekşi'nin konuşmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ekşi, konuşmasının ardından andiçme işlemine geçileceğini belirtti. Ekşi, ilk olarak kendisi and içti.

Ekşi, ''zaman kaybının önlenmesi'' için andiçme sırası gelen ilden sonraki ilin milletvekillerinin Komisyon sıralarına oturarak sıralarının gelmesini beklemelerini istedi. Ancak, milletvekilleri oturdukları yerde sıralarının gelmesini beklemeyi tercih etti.

AK Parti ve MHP milletvekilleri and içerken, Genel Kurula giren CHP milletvekilleri ise and içmedi. CHP'liler, kendi milletvekillerinin adları okunduğunda alkışladı. Ekşi, adı okunan CHP'li milletvekilini bir kez daha anons ederek ''Yok'' dedi.

Geçici Başkan Ekşi, yemin sırası Ankara'ya geldiğinde, ''Mecliste güzel bir gelenek olduğunu'' belirterek, milletvekillerini Atatürk için saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından Ankara milletvekilleri and içti.

Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından milletvekili olan AK Parti'li Oya Eronat da yemin etti.

DAVETLİLERİN YOĞUN İLGİSİ

Milletvekillerinin sıralarına küçük birer çiçek buketi ile birlikte yemin metni kondu. Milletvekilleri, birleşimin açılmasını beklerken birbirlerini kutlayarak ve sohbet etti.

TBMM Genel Kuruluna ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, yerine oturduktan sonra Genel Kurula gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile tokalaşarak kısa bir süre sohbet etti. Bahçeli'nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurula gelirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Ekşi konuşurken Genel Kurul salonuna girerek Bakanlar Kurulu sırasına oturdu. Bakanlar da yemin sırasını, Bakanlar Kurulu sıralarında oturarak bekledi.

Töreni Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, bazı eski milletvekilleri, bürokratlar ve yabancı misyon temsilcileri de izledi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ise töreni izlemeye gelmedi.

Yemin törenine basın ve izleyiciler büyük ilgi gösterdi. Çok sayıda televizyon kanalı, bahçede kendilerine ayrılan yerlerde canlı yayınla gelişmeleri aktarırken, Meclis'te renkli görüntüler oluşturdu.

İzleyiciler, davetiye ve il sırasına göre Genel Kurul locasına alındı. Yakınları olan milletvekillerinin yemin etmesini alkışlarla karşılayan bazı izleyiciler, Ekşi tarafından uyarıldı.

AA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2011 Salı 15:22:11
Güncelleme :28 Haziran 2011 Salı 18:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 28.06.2011 17:27:43

tbbm ne millet vekilini millet secer burasi bir is yeri misali gibidir burada bu kisiler  gecici bir zaman icin göreve getirilirler göreve baslama ve calisma kurallari vardir görülüyorki göreve gelme kurallari cignenmis hadi buna hata dedik bile bile lades dedik ee gelin isin basiniza dedik gelmeyiz boykot  edicez neyi bir iki kisinin hakki milletin hakki nerde önce can sonra canansa gecin artik bunlari geliriz ama yemin etmeyiz neden ücbes kisinin hakki  (dünyanin islerinde ticaretinde imalatinda % de yüzlük hic bir sey yoktur teknikte buna tolerans karda kardan zarar denir) ama her sey devam eder bizde devam etmesin diye elden geleni arkana birakma sözüne  gidiyoruz ordan bir deli cikyor misali  bu deli kuyuya tas atiyor kirk akilli bu tasi cikaramiyor madem öle gel böle kirkbirinci akillida ben olayim burasini  bir is yeri gibi kurallara sokayim isine gelmeyen bir iki sözlü yazili ihtar vereyim olmadi bir iki ayliklarini keseyim öyleya ise gelmeden aylik verilirmi avanta kalkti diyeyim yemege gelince kosun ise gelince kayis atin yok böle bu is yerinde diyeyim hal devam ediyor devamsizliktan islerine son vereyim genede demokrasi var gidin mahkemede hakkinizi arayin diye söylüyeyim