29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Meclis'te sigara yasağı polemiği

MHP Kırıkkale Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, sigara yasağını savunduğunu ancak sigara içen insanların da haklarının korunması gerektiğini belirterek, "İnsanlara (Bu havada çıkın dışarıda sigara için) demek, (zatürre olun) demekle eş anlamlıdır. İnsanların sağlığını bozacak cezalandırmada bulunamazsınız" dedi.

Meclis!te sigara tiryakisi milletvekilleri ve çalışanlar için yeni yerler yapılmasına ilişkin kararı değerlendiren Durmuş, Türkiye'deki yasağın, "tiryakilere ceza" haline dönüştürüldüğünü söyledi.

Durmuş, modern toplumlarda sigara yasağı uygulamasının bulunduğunu, ancak sigara içenlerin haklarını korumak için kamu binalarına duman odaları yapıldığını hatırlatarak, "İnsanlara (Bu havada çıkın dışarıda sigara için) demek, (zatürre olun) demekle eş anlamlıdır. İnsanların sağlığını bozacak cezalandırmada bulunamazsınız. Sigara kullananlara uygun mekanlar oluşturulmalı" dedi.

Meclis Başkanı Köksal Toptan'a, daha önce milletvekilleri ve çalışanlar için bahçede yer yapılması yönünde öneride bulunduğunu ifade eden Durmuş, "İnsanlara sigara içilmeyeceğini söylerken, yer göstermek zorundasınız. Bunuyapmamak, medeni bir düşünce değildir. Sigara içenlerin de sağlığını korumak lazım. Kanunda bir yanlışlık varsa düzeltilmelidir. Sigarayı bıraktırma amacıylayapılan bu uygulama yanlış" diye konuştu.

Sigara tiryakisi olan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da kanunu kendilerinin çıkardığını, dolayısıyla kurala uyacaklarını söyledi. Soğuklar nedeniyle dışarıda sigara içmenin gittikçe zorlaştığını ifade eden Kalaycı, sigara içme yeri konusunda sadece kendilerinin değil, devletin her kademesindegörev yapan bürokratların da şikayetçi olduğunu ileri sürdü.

Kalaycı, sigara içenlerin de haklarının korunması gerektiğini belirterek, bu konuya sigara içmeyenlerin de haklarını koruyacak şekilde çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

"Ölçüsüz kural getirildi"

Sigara tiryakiliğini "hastalık" olarak tanımlayan DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli de "Nerede hasta hakları?" diye sordu.

Çocukların ve sigara içmeyenlerin korunmasına "tamam" dediklerini ve bunu önemsediklerini, ancak sigara içenlere de üçüncü, dördüncü sınıf insan muamelesi yapılamayacağını belirten İçli, "Devletin gücü, güçsüzlere mi yetiyor? Türkiye'de üst düzey resmi askeri bürokratlar, milletvekilleri, yargıçlar, savcılar, genel müdürler,milletvekilleri odalarında sigara içmiyor mu? O kişilere bir yaptırım uygulanıyormu? Devletin gücü güçsüze yetiyor. Sigara yasağı konusunda ölçüsüz bir kural getirildi. Sigara içenlerin hakları gasp ediliyor. Bunun düzeltilmesinde yarar var. Yasağı uygularken ifrata kaçmamak lazım" dedi.

DSP Ankara Milletvekili Mücahit Pehlivan da kendisinin doktor olduğunu ve sigara kullandığını söyledi. Pehlivan, "Ben bir hocayım. Hocanın dediğini yapacaksın, yaptığını yapmayacaksın" diyerek, yasağa esprili bir yanıt verdi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu da sigara tiryakisi milletvekilleri ve çalışanlar için yeni yerler yapılmasını memnuniyetle karşıladı. Sigara yasağı konusunda çıkartılan yasanın, sigara içmeyenlerin sağlığını korumaya yönelik olduğunu ifade eden Kutlu, "hastalık" derecesinde tiryaki olan insanlar için yeni yerler yapılması gerektiğini söyledi.

AA-CNN
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 01:00:05
Güncelleme :19 Kasım 2008 Çarşamba 09:15:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
c.g. IP: 78.167.121.xxx Tarih : 19.11.2008 11:11:32

Ben yılbaşından sonra sigarayı bırakan biriyim.Sigarasız ortamda bulunmak beni mutlu ediyor ancak sigara içenler için özel mekanlar oluşturulamaması işi zora sokuyor.Bence de her kapalı mekanda sigara içenler ve içmeyenler için özel yerler yapılmalı,sigara içilen yerden içilmeyen alana duman geçişi olmayacak şekilde tertibat alınmalı.