20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Medeniyetler çatışması' endişesi

Hollanda’da yönetmen Theo van Gogh’un öldürülmesiyle başlayan ve gittikçe tırmanan müslümanlara yönelik şiddet olayları müslümanları olduğu kadar Avrupalı yöneticileri de tedirgin etti.

Hollandalı yönetmen van Gogh’un İslam toplumlarında kadına yönelik şiddeti anlatan ’İtaat’ adlı filmiyle başlayan tartışmalar, 47 yaşındaki yönetmenin öldürülmesiyle şiddet olaylarına dönüştü. Yönetmenin öldürülmesiyle ilgili olarak halen bir Faslı gözaltında tutuluyor.

Cinayetin ardından Hollanda’da Müslümanlara ve Hristiyanlara ait binalara toplam 20 saldırı düzenlendi. Müslüman öğrencilerin gittiği bir okul bombalandı, iki cami kundaklandı.

Saldırılar akıllara ABD’li tarihçi Samuel Huntington’un ’Medeniyetler Çatışması’ tezini getirdi. ’Avrupa bir medeniyetler çatışmasına mı tanık olacak?’ sorusu son günlerde Avrupalı siyasileri endişelendiriyor.

Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende’nin bir hafta içinde iki kez Müslüman cemaatiyle görüşmesi de endişelerin vardığı boyutun açık bir göstergesi. Balkenende, Müslüman vatandaşlara birlik ve dayanışma mesajları verdi.

Müslümanlar kaygılı...

Saldırılardan en fazla tedirgin olanlar ise, kuşkusuz Avrupa’da yaşayan Müslümanlar. Hollanda’da yaşayan yaklaşık 1 milyon Müslüman, nüfusun yüzde 5.5’ini oluşturuyor. Bunlar arasında çok sayıda Türk de bulunuyor.

Camilerinin tahrip olması nedeniyle ibadetlerini artık kendilerine ayrılan spor salonlarında gerçekleştiren Türkler, olayların ırkçı grupları harekete geçirdiğini belirtiyor ve yeni saldırılara hedef olmaktan kaygılanıyor.

Diğer Avrupa ülkeleri de Hollanda’daki gelişmeleri yakından takip ediyor. Belçika’da bakanlar kurulu ’köktendinci’ teröre karşı alınacak tedbirleri görüşmek üzere olağanüstü bir toplantı yaptı.

Türk dernekleri Hollanda’daki olayları kınayıp, gerginliğin Belçika’ya taşınmak istenmesinden kaygı duyduklarını açıkladılar.

Alman basını ise, şu günlerde Müslüman göçmenlerin Alman toplumuna neden uyum sağlayamadığını tartışıyor ve şiddet olaylarının kendi ülkelerine sıçramaması için alınması gereken önlemleri sorguluyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 10:51:46
Güncelleme :17 Kasım 2004 Çarşamba 12:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?