30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Medvedev'den Obama'ya öneri

Amerika'nın, Doğu Avrupa'da kurmayı planladığı füze savunma sistemi yüzünden ilişkilerinin gerildiği Rusya'dan, Amerika'nın başkanı seçilen Barack Obama'ya bir öneri var. Rus lider Dimitri Medvedev, "Washington, Doğu Avrupa füze projesinden vazgeçerse, biz de Kaliningrad yakınlarına konuşlandırmayı planladığımız projeden geri adım atabiliriz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Fransa'da yayımlanan "Le Figaro" gazetesinin sorularını yanıtladı.

Medvedev, "Amerika'nın planı karşısında, Rusya'nın sınırlarında yeni bir füze ve radar ağı oluşturması dışında başka bir şansı kalmadığı" görüşünü savundu.

"Amerika ve Avrupa Birliği ile küresel güvenlik sistemini görüşmeye hazırız" diyen Medvedev, füze projelerini karşılıklı iptal etmeyi önerdi.

Medvedev, "Yeni yönetimle dostane ve samimi bir ilişki kurmak ve mevcut yönetimle çözemediğimiz sorunlara çözüm bulmak istiyoruz" dedi.

Medvedev'in önerisine yanıt ABD Savunma Bakanı Robert Gates'ten geldi. Gates, Rusya'nın önerisi kabul edilemez dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı konusunda Rusya'nın tavrını eleştirdi ve gerginliği ABD'nin tırmandırmadığını belirtti.

Bakanlık sözcüsü Robert Wood, Rus yetkililerin Amerikan füze kalkanı projesiyle ilgili yaptıkları açıklamayı değerlendirdiği konuşmasında, "Eğer bir gerginlik varsa, bunun nedeni biz değiliz" dedi.

Silahların denetimi ve uluslararası güvenlikten sorumlu Amerikalı yetkili John Rood'un, Moskova'ya gitmek ve Rus yetkililerle yeni teklifleri ele almak istediğini hatırlatan Wood, bununla birlikte Rusya'nın basın yoluyla bu teklifleri reddettiğini söyledi.

Wood, "John Rood'un bu teklifleri ele almak için Rusya'ya gitmesi, Rus yetkililerin bunu basından duyurmasından daha iyi olurdu" ifadesini kullandı. Sözcü, "Biz, Rusya ile işbirliği yapmak istiyoruz, ama bize bir muhatap gerek..." diye konuştu.

Medvedev Obama ile iyi ilişkiler istiyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'de 4 Kasım'da yapılan seçimin galibi yeni Başkan Barack Obama ile iyi ilişkiler kurmak istediğini açıkladı.

Rusya'nın, Sovyetler Birliği olmadığını vurgulayan Medvedev, mali krizin ele alınacağı G-20 zirvesi için Washington'a gitmeden önce Fransa'nın güneyindeki Cannes kentinde açıklamalarda bulundu.

Avrupalı ve Rus yatırımcıların forumuna katılan Medvedev, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin sorulması üzerine, "Ortada bir trajedi yok. Her zaman anlaşabiliriz" dedi.

Bir dönem iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleştiğini kabul eden Medvedev, "Ancak SSCB döneminde olduğu türden bir kriz yok, Rusya da artık Sovyetler Birliği değil. Yeni Amerikan yönetimi, olayları objektif olarak görmek istiyor, yeni Başkanın bunu yapabileceğini umuyorum" diye konuştu.

Çok yakında seçilmiş Amerikan Başkanı ile görüşeceğini de ifade eden Medvedev, yeni demokrat Amerikan yönetimiyle daha sıcak ilişkiler kurma fırsatı bulmayı umduğunu da söyledi ve "ABD ile iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeye açığız" ifadesini kullandı.

Medvedev, ABD'deki başkanlık seçimini Barack Obama'nın kazanmasından sonraki açıklamasında, Rusya'nın, İskender füzelerini Polonya ile Litvanya arasındaki Rus toprağı Kaliningrad'a yerleştireceğini söylemiş, Beyaz Saray da Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanı projesinin Rusya'yı hedef almadığını yinelemişti. Medvedev'in açıklamasında, "Bu proje, eşkıya devletlerin hedefinde olduğumuz sürece bizi korumaya yöneliktir. Bunu, Ruslara açık açık belirtmeyi sürdüreceğiz" görüşüne yer verilmişti.

AA-CNNTURK
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 03:43:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?